- 2010. október 5., 15:30
Hajlítható és átlátszó OLED kijelzőt hozott a CEATEC-re a TDK - egyelőre csak mobiltelefonokba építhető méretben.

Két érdekes OLED panelt is készített a TDK a CEATEC örömére: az egyik hajlítható, a másik pedig átlátszó, és mindkettő létezik színes és monokróm változatban is.

Az első, a hajlékony változat 3,5 colos ultraszéles kialakítású és mindössze 0,3 mm vastag. A TDK szerint akár 25 mm-es sugarú hajlítást is kibír. Ez, illetve a hagyományos panelekhez képest hatodakkora tömeg a műgyanta alapnak köszönhető (a normál panelekben üvegalapra kerül az OLED): a 256×64 pixeles kijelző 1 gramm körüli tömegű, egészen pontosan 1,11 grammot nyom a színes és 0,96 grammot a fekete-fehér változat.


Az áttetsző panel nem hajlékony, viszont legalább 5%-os átlátszóságú. E kijelző érdekessége, bár ez a képeken nem látszik, hogy a mutatott képet csak az egyik irányból látni. Az áttetsző OLED méretben kisebb, csupán 2 colos, ugyanakkor felbontása jóval nagyobb mint a hajlékony testvéré: 320×240 pixeles részletessége sokkal közelebb van ahhoz, amit ma egy mobiltól elvárunk.

Ami a piaci megjelenéseket illeti, az átlátszó OLED monokróv változata már elérhető, a színes pedig év végéig érkezik meg, a hajlékony megoldásokból pedig várhatóan a jövő és során lesznek piacérett termékek.

Címkék