- 2010. október 6., 18:11
Az RFID azonosítókat gyakran használják automatizált gépsorokon, a GOV megoldása pedig az emberi munkát is segíti.

A GOV (Global Original Vivid) és a Ritsumei egyetem közösen fejlesztik azt a rendszert, amely a gyártási folyamatok minőségjavításában és más, emberek által működtetett folyamatok ellenőrzésében vállalhat nagy szerepet. Az alkalmazott technológia nem új, de az ötlet mégis nagyon jó; a GOV RFID azonosítókat használ különféle tárgyak megjelölésére, például egy szerelőműhelynél az alkatrészeket tartalmazó konténerek megjelölésére, ezek segítik a munkafolyamat ellenőrzését. Az RFID azonosítókat leolvasó szerkezet egy kesztyűbe került, ami a lehetőségekhez képest elég kényelmes, a legtöbb munkát szerintünk nem zavarja. (Persze a kibicnek semmi sem drága, mi semmi pénzért nem írnánk ebben a cikkeket.) A rendszer harmadik eleme a szoftver, ami futhat PDA-n, okostelefonon, PC-n, táblagépen, stb. A program természetesen teljesen testre szabható, és a legkülönfélébb riasztásokat, ellenőrzéseket lehet beprogramozni rajta; a lényeg az, hogy a munkafolyamat beprogramozásával biztosítani lehet, hogy szerelésnél minden alkatrész bekerüljön az adott gépbe, mindig a jó szerszámot fogja meg a szerelő, mindig a jó alkatrészt használja, stb.

Az RFID chipek természetesen nem igényelnek energiaforrást, és hatótávolságuk szándékosan kicsi, 2-10 cm közötti, így egymáshoz közel is nagyon sokat használhatunk belőlük. Az olvasó és a szoftvert futtató hardver között a kapcsolat vezeték nélküli (Bluetooth), a hatótávolság pedig akár 40-50 méter is lehet. A kesztyű egy feltöltéssel kb. 10 órán keresztül képes működni, ezen még szeretnének javítani a cégnél, mielőtt piacra dobják a rendszert..

A GOV egy másik érdekes megoldást is bemutatott; készítettek egy állapotjelző RFID chipet is, amit például gázcsapokra felszerelve megállapítható, hogy az adott szelep el van-e zárva. Az állapotjelzés nagyon egyszerű; az RFID mechanikus szerkezettel nyit/zár, és csak az egyik állapotában lehet leolvasni, így a szoftver könnyedén beprogramozható arra, hogy ellenőrizze, minden fontos csapot kinyitottunk-e, elzártunk-e.

A VOD tervei szerint a rendszer az év végén, de legkésőbb 2011 elején kerülhet piacra, áráról pedig annyit sikerült megtudnunk, hogy „nem lesz vészes”.

Címkék
Hozzászólások