- 2010. október 7., 20:01
Élőben is kipróbáltuk a Toshiba szemüveg nélküli 3D tévéit, már van 56 colos prototípus is.

Élőben is kipróbáltuk a Toshiba szemüveg nélküli 3D tévéit, már van 56 colos prototípus is.

Egészen pontosan négy szemüveg nélküli 3D-s megjelenítőt néztünk meg a Toshibánál. Azt már tudtuk, hogy a GL1-es széria 12 és 20 colos tagja hamarosan érkezik, valamint, hogy van egy notebook prototípus, de a színfalak mögött kiderült, hogy egy 56 colos prototípus is létezik már.
A tévék egészen jó mélységérzetet produkálnak annak ellenére, hogy nem kell hozzájuk szemüveg, de az pillanatok alatt kiderült, hogy a Toshiba nem oldotta meg a parallax rendszerek legnagyobb hibáját, azaz nem mindegy, hogy a tévéket honnan nézzük.

Nem mindegy, honnan nézzük a GL1-es tévéket

Mégsem vakmerő így piacra dobni a GL1-es szériát, legalábbis 20 colos méretben, mert ezek a tévék nyilván nem arra készültek, hogy az egész család nézze rajtuk a filmet, egy embernek meg csak el tud helyezkedni a sweet spotbhan. Egyébként ésszerű keretek között a 20 colos tévénél már lehet mozogni is. A tévék felbontása egy érdekes kérdés; a 20 colos effektív felbontása 1280×720 pixel, valójában ugyanakkor a tévé 8,3 millió pixelt tartalmaz, a parallax kép ugyanis kilenc „alképből” tevődik össze. Hasonló módon a 466×350 pixeles 12 colos típus valójában 1,47 millió pixelt használ. A HD Ready felbontás 20 colon teljesen elfogadható képet ad, a 12 colos tévé esetében azonban már kevés a részletesség, így szerintünk csak a 20GL1 lehet igazán életképes a piacon – de az idő úgyis megválaszolja majd ezt a kérdést, nem kell nekünk jóslatokba bocsátkozni.

A Toshiba megmutatta azt is, hogy tud már 56 colos tévét is gyártani ezzel a technológiával (azaz nincs lemaradva a Philips mögött, ám nem tudni, hogy mikor kerülhet a boltokba ekkora képátlójú szemüveg nélküli 3D tévé. A gond az, hogy 56 colos méretben már inkább nappaliba való egy tévé, így a japán gyártó nem kockáztathatja meg azt, hogy sokan csalódjanak a technológiában, márpedig optimális nézési hely egyelőre csak három van az 56GL1-nél (aminek persze neve sincs, csak mi kereszteltük el). Mindehhez még hozzájön az is hogy a HD Ready felbontás ide nem elég, a Full HD részletességhez pedig 18 milliónál is több pixel kell, ami rendesen megdobja a tévé árát is. A háttérben gőzerővel folyik a fejlesztés, hogy mielőbb kielégítő megoldás szülessen az optimális nézési helyek számának növelésére, kíváncsian várjuk, hogy a Philips vagy a Toshiba lesz kész előbb saját megoldásával.

Az 56 colos tévé képe az egyik optimális helyről

A notebook prototípuson szintén van még mit fejleszteni, itt a legnagyobb gond az, hogy a Toshibának egyensúlyoznia kell a vastagság, a tömeg, az ár és a 3D képminőség határain – és az arányokat egyelőre nem sikerült jól belőni, mert a felbontás pici, a 3D-s érzet pedig nagyon gyenge.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2019. október 28., 08:00
2019. szeptember 4., 20:00