- 2010. október 8., 12:30
A Fraunhofer az MPEG Surround tömörítést és a mozgásérzékelést demózta.

A Fraunhofer az MPEG Surround tömörítést és a mozgásérzékelést demózta.

A Fraunhofernél a szó szoros értelmében nem voltak újdonságok, azonban az MPEG Surround rendszer aktuális kérdés Japánban, mert 2012-ben indulnak az ISDB-Tmm és ISDB Tsbd 5.1 szolgáltatások, amelyeknél a hang tömörítéséhez ezt a tömörítést fogják használni. A Tmm egyébként egy multimédiás szolgáltatás, a Tsb pedig egy rádió – mindkettőt mobiltelefonon lehet majd igényben venni. A Tmm valószínűleg szolgáltatóhoz is lesz kötve (10 pont annak, aki megmondja, hogy melyikhez). Az MPEG Surroundnak ugyanakkor hazai vonatkozása is van, mert a nálunk is használatos, de egyelőre egyáltalán nem népszerű DAB rendszerben is opció a térhatású hang továbbítására. Az MPEG Surround nagy előnye, hogy alacsony bitráta mellett (64-96 kbps sebesség mellett) is jó hangminőséget ad, valamint az is a javára írható, hogy a sztereo jellel visszafelé kompatibilis.

A Fraunhofer a három éve fejlesztés alatt álló, gesztusokkal működő vezérlését is bemutatta – ismét. A hardver ugyanis itt volt már a tavalyi CEATEC-en is, komolyabb változás pedig csak a szoftverben történt azóta, amelyet most már könyvtáraknak is hasznos modullal egészítettek ki. A Fraunhover vezérlője két infrás kamerával működik és térbeli érzékelésre is képes.


Ugyanaz a hardver többféle kiszerelésben

A videón látszik, hogy alapvetően jól működik, de néha kisebb késlekedéssel. Fahim Nawabitól, a cég japán képviseletét ellátó munkatársától megtudtuk, hogy bár a rendszert továbbra is kísérletiként tartják számon, egyes németországi műtőkben már használják, mert az operáló orvos úgy juthat hozzá kórtörténethez és egyéb infókhoz, hogy steril maradhat, hiszen semmihez nem kell hozzáérni.

Címkék
Hozzászólások