- 2010. október 8., 18:06
Az NTT Docomo standjáról nem hiányozhat egy olyan töltő sem, amelyik vezeték nélkül képes a telefonokat feltölteni.

Az NTT Docomo standjáról nem hiányozhat egy olyan töltő sem, amelyik vezeték nélkül képes a telefonokat feltölteni.

Mivel az NTT Docomo „csak” egy szolgáltató, a standján kiállított termékeket nem ő gyártja, s ez a vezeték nélküli töltő esetében sincsen másképpen. A prototípust a Sanyo készítette, és egy Qi szabványú eszközről van szó, amely két elemből áll. Maga a töltő jelen esetben az asztal lapjába volt beépítve, ez küldi a töltéshez szükséges energiát a telefonnak – helyesebben az akkumulátornak, mert ahhoz, hogy a Sanyo töltőjével egy telefon működhessen, csak speciális akkura van szükség. Nagy dologra ne gondoljunk, csupán egy extra tekercsre és egy nagyon egyszerű plusz elektronikára van szükség (a töltési paraméterek beállításához és némi alapkommunikációhoz), így elvileg bármelyik telefon akkuja kikupálható.

A kompatibilis telefonok töltése innentől csak két mozdulat: le kell tenni a telefont a megfelelő helyre, majd levenni onnan, ha a töltés befejeződött. Hogy ez mikor történik meg, azt nemcsak a telefon kijelzőjére pillantva tudhatjuk meg, hanem természetesen a töltőfelületen is látszik. Egyébként ötletes módon, egy LED-ekből rajzolt, mozgó körrel jelzi a töltő, ha kompatibilis akkut talált, és el tudja kezdeni annak töltését.


A prototípus jó állapotban van, amit azért is elhiszünk, mert a Qi szabványt már 2009 óra fejlesztik, az idei CES-en már prototípust is láttunk, a végleges specifikáció pedig az év derekára elkészült. Az NTT Docomonál ennek ellenére nem tudták/akarták megmondani, hogy mikor kerülhet sor a töltő piaci bevezetésre - valószínűleg mielőtt ez megtörténhet, még a telefongyártókkal is egyeztetnie kell a szolgáltatónak.

Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. szeptember 14., 08:00
2020. június 3., 08:00
Hozzászólások