- 2011. október 6., 14:50
Japán legnagyobb mobilszolgáltatója segít a városfejlesztésben is; Sim City és Big Brother egy tízmilliós városban.

Japán legnagyobb mobilszolgáltatója segít a városfejlesztésben is; Sim City és Big Brother egy tízmilliós városban.

A mobiltelefon mindig velünk van, a hálózat működési jellegéből adódóan pedig a mobilszolgáltatónk mindig pontosan tudja, hogy merre járunk. Az adatok felhasználását és tárolását minden országban törvények szabályozzák – Japánban személyes adatok nélkül a szolgáltatók tárolhatják, sőt, fel is dolgozhatják az információkat.


A rengeteg adatok sok mindenre fel lehet használni, és nemcsak rossz dolgokra: kiváló példa mondjuk a városfejlesztés. Tegyük fel, hogy a szolgáltató megmutatja az illetékeseknek, hogyan néz ki a város térképe „népsűrűség alapján” a napszakokban (a képen a magasabb oszlop több embert jelent), valamint azt is, hogy a tipikus mozgások az adott napszakokban milyen irányúak. Ebből kiderül, ha valahol mondjuk rendszeresek a torlódások, és sokkal hatékonyabban lehet mondjuk egy új metróvonal nyomvonalát megtervezni. Bár a személyes adatok védettek, az egyelőre csak kísérleti jelleggel működő rendszer tud adatokat mondani nem és kor alapján történő megoszlásról is.

A rendszer katasztrófa esetén is segítségére lehet a hatóságoknak, egy szerencsétlenség esetén megállapítható vele például, hogy adott helyen hányan kerülhettek mondjuk árvíz vagy bármilyen más akadályozó tényező miatt fogságba.