- 2011. október 7., 16:29
A ZEBRA is kapcsolat nélküli energiaátviteli rendszert tesztel, a prototípus 40%-os hatékonysága szép teljesítmény.
Hirdetés

A ZEBRA is kapcsolat nélküli energiaátviteli rendszert tesztel, a prototípus 40%-os hatékonysága szép teljesítmény.

Repülőktől kezdve konyhai berendezésekig mindenféle eszközben megtalálhatók a ZEBRA termékei, ezért nem meglepő, hogy a gyártó is szeretne egy kis szeletet kihasítani magának majd az elektromos autók generálta másodlagos piacból. A vállalat legújabb fejlesztése egy energiaátviteli rendszer, amellyel az autók töltése fizikai kapcsolat nélkül oldható meg – így akár a piros lámpánál álló autóba is lehet energiát pumpálni. Ilyet mutatott már be tavaly a Pioneer is. A prototípus hatékonysága jelenleg 40% körüli, a ZEBRA célja pedig a 80%-os hatékonyság elérése. Az átvitel jól működik ezt egy kisméretű tekerccsel és egy helikopter(re hasonlító) modellel bizonyította a gyártó.

Ha a 80%-os hatékonyság, mint elsődleges cél megvan, akkor indulhat akár a tömegtermelés is – addigra ráadásul várhatóan a tekercsek tömege is csökkenhet, mert egy másik projektben sikerült a jelenlegi réz alapú rendszert alumíniumos változattal helyettesíteni, azonos hatékonyság, de feleakkora tömeg mellett.

Nyilván a sikerhez még az is kell, hogy autógyártókkal és áramszolgáltatókkal is meg tudjon állapodni a cég. Jelenleg csak japán partnerekkel folyik egyeztetés, mert a felmérések alapján a legnagyobb részt saját márkákra támaszkodó japán piacon lesz a leggyorsabb az EV-k térnyerése.

Címkék
Hozzászólások