- 2011. október 7., 11:50
A kiterjesztett valóságot az autókkal összeboronáló HUD már jövőre megvásárolható lesz Japánban.
Hirdetés

A kiterjesztett valóságot az autókkal összeboronáló HUD már jövőre megvásárolható lesz Japánban.

A Pioneer standján tavaly az egyik legnagyobb érdekességet a HUD rendszer jelentette, a repülőkben előszeretettel alkalmazott információs panel autós használata már akkor felcsillantotta a lehetőségeket. A szoftver a tavalyi bejelentés óta gyakorlatilag teljesen elkészült, és a lézer dobozát is sikerült elfogadható méretűre csökkenteni, ezért a Pioneer szakemberei szerint a 2012-es bevezetési dátum most már biztosra vehető. A rendszer nemcsak GPS-ként funkcionál, hanem kiterjesztett valóság funkciója is van, mutatja például a kereszteződésekben az irányjelző táblákat, és képes mobiltelefonokkal is kapcsolatot létesíteni (ez utóbbi kell is, mert a mobilneten jön az adatok egy része). A vetített kép színes, de a Pioneer amennyire csak lehet, az alapszínekre korlátozta a működést, hogy az információk megjelenítése világos (egyértelmű) legyen.

A lézer dobozának méretcsökkenése lehetővé teszi most már, hogy a HUD-ot az autó ablakának felső részér építsük be, így az kilátást sem akadályozza. Az ívelt üvegfelületen egyébként teljesen átlátni, ha nem megfelelő szögből nézünk rá.

A bevezetés egyelőre csak Japánban várható, és a Pioneer egyelőre nem tárgyal autógyártókkal sem, saját maga értékesíti majd az utólag telepíthető rendszert. Várható árát nem sikerült megtudni, az viszont biztos, hogy nem csak egyszer költsége lesz a rendszernek, mert a működéshez szükséges adatok letöltéséhez folyamatos mobilkapcsolatra is szükség van.

Címkék
Hozzászólások