- 2011. október 7., 10:43
A muRata standján működő vezeték nélküli töltőket láttunk, az iPadot decemberben már lehet is így tölteni.
Hirdetés

A muRata standján működő vezeték nélküli töltőket láttunk, az iPadot decemberben már lehet is így tölteni.

Mi máshoz, ha nem az iPadhoz jelenne meg a muRATA első kereskedelmi forgalomban is kapható vezeték nélküli töltője. Illetve a töltőt a Hitachi-Maxell forgalmazza majd, hogy pontosak legyünk, a muRata csak a technológiát fejlesztette ki.


A prototípusok közül a legérdekesebb nem ez a kütyü volt, hanem a notebook töltésére használható modul, amely akár 20 watt és 2,1 amper leadására is alkalmas – egyelőre azonban aligha számolhatunk piaci bevezetéssel, mert a notebook vagy telefon oldalán egy vastag és nehéz fémlapot kell a készülékre felszerelni, ami a hordozhatóságnak nagyon nem tesz jót. A rendszer hatékonysága meglepően jó egyébként, 70% körüli – persze az sokat segít, hogy gyakorlatilag nulla az a távolság, amit át kell hidalni. Viszont a piacon lévő megoldásokkal ellentétben a töltés akkor is működik, ha az eszköz és a töltő között van minimális rés, ami annak köszönhető, hogy az energiaátvitel kapacitív módon történik; ilyet eddig nem használtak a gyártók vezeték nélküli töltők esetében.

Bár a notebookon vastag volt a fémlap, ami egyelőre kell a töltéshez, az iPadhoz készített tok meglepően vékonyra sikerült; kis túlzással akár még rajta is hagyhatjuk a tokot a táblagépen. A muRata szerint a töltés csak picivel lesz lassabb, mint hálózati áramról, kíváncsiak vagyunk, hogy mennyire lesz végül a koncepció sikeres.Hozzászólások