- 2011. október 8., 15:44
Egy időseknek készült tablet prototípusát is kipróbáltuk; csúnya köntösben fontos funkciók kaptak helyet.
Hirdetés

Egy időseknek készült tablet prototípusát is kipróbáltuk; csúnya köntösben fontos funkciók kaptak helyet.

Az NEC egy androidos táblagép prototípusát is bemutatta. Az eszköz külseje és célcsoportja alapján is anti-tablet, a szokásos fényes fekete borítás helyett ugyanis egy matt, fehér felületbe burkolta a gyártó, és nem a trendi fiataloknak szánja tartalomfogyasztáshoz, hanem az időseknek, a mindennapi élet megkönnyítéséhez. A LifeTouch-ra Android került, de ezt a gyártó gondosan elfedte saját, egyszerű kezelőfelületével – ha nagyon akarjuk, azért elő lehet varázsolni az alap UI-t is, de nem az a cél, hogy összevissza mindenféle alkalmazást telepítsünk fel rá.

A kezdőképernyővel több lehetőség közül választhatunk: vezérelhetjük a tévét, online bevásárlást vagy telefonhívást indíthatunk, valamint innen érhető el az egészségközpont is, amely különféle szenzorok segítségével követi nyomon az idősek fizikai állapotát. Emellett az idősek akár saját orvosukkal is beszélhetnek, anélkül, hogy ki kellene menniük a lakásból. A tabletben van GPS, bár ennek funkciója egyelőre nem nagyon van, lévén, hogy a cél az, hogy egy otthon használatos eszköz legyen a LifeTouchból. Annál hasznosabb viszont a távoli riasztás: be lehet állítani, hogy egy idő után a gép, feltéve, hogy egyáltalán nem használták, e-mail értesítést küldjön. Ez főleg az egyedül élő idősek esetében lehet fontos, mert így a külön élő családtagok gyorsan értesülhetnek a szokatlan eseményekről (például, ha a papa vagy a mama nem nézte meg az esti híradót), és egy esetleges probléma esetén nagyobb eséllyel lehet időben szólni akár a mentőknek is.


A LifeTouch egyelőre még nem kerül piacra, az NEC néhány demó készülék szétszórásával decemberig teszteli, hogy van-e egy ilyen jellegű masinára igény. Amennyiben igen, úgy akár már 2012 közepán a boltokba kerülhet a tablet. Ára egyelőre nincsen, mert ez nagy mértékben függ a hardvertől is – a jelenlegi verzióban 1 GHz-es processzor és 1 Gbájt memória van, ami, egyelőre prototípusról lévén szó, még könnyen megváltozhat.

Címkék
Hozzászólások