- 2011. október 8., 10:49
Az Air Control névre hallgató prototípus a testünk mozgását elemezve irányítja az autót.
Hirdetés

Az Air Control névre hallgató prototípus a testünk mozgását elemezve irányítja az autót.

A léggitár kicsit komolyabb verzióját is láttuk a CEATEC-en; az UC-win/Road nevű cég ugyanis elhozott egy olyan prototípust, amelyik a test mozgásának elemzésével találja ki, hogy mit szeretnénk csinálni az autó vezetőfülkéjében. A rendszer még távolról sincs készen, a fejlesztéseket illetően mégis nagyon biztató, hogy semmilyen extra szenzort nem igényel a koncepció, még az sem számít igazán, hogy milyen színű az illető, aki a virtuális vezetőfülkében ül. Ami tulajdonképpen egy ülés és néhány felfestés a padlón, mutatva a gázpedál és a fékpedál helyét.


A prototípus legfontosabb eleme a kamera, amelynek segítségével a mozgáselemzés megtörténik. A rendszer a fontosabb hajlítási pontokat ismeri fel, és ez alapján egy virtuális csontvázat rajzol fel –azaz a működési elve tulajdonképpen nem új. Ilyet módszert használnak többek között a focis programoknál is a játékosok mozgásának digitalizálására, ugyanakkor nagy különbség, hogy az UC-win/Road rendszere nem igényel kontrollált környezetet, például szenzorokat és egyszínű hátteret sem. Rövid kalibráció után bárki tudja használni a rendszert, amely egyelőre a lábmozgás figyelésével a virtuális gáz- és fékpedált működteti, valamint természetesen figyeli kezünket is, amint a képzeletbeli kormánnyal irányítunk. A kormányzás érzékenysége kiváló, a pedálokat azonban egyelőre még eléggé digitálisan kezeli a rendszer – a hirtelen mozdulatokat pedig egyáltalán nem tudja tolerálni. Ezért nem voltak még csak útkereszteződések sem a demópályán.

Természetesen a rendszer segítségével nem autókat lehet majd irányítani, a fejlesztések célja egy univerzális, bárhol bevethető mozgáselemző rendszer megalkotása. Azt, hogy mikor lesz ebből bármilyen „kész” termék, még csak tipp szintjén sem sikerült megtudnunk, ami lefordítva annyit jelent, hogy a fejlesztések még legalább 5 évig eltartanak.

Címkék
Hozzászólások