- 2012. október 2., 13:47
Nem ez az első rendszer, ami a szemmozgást alakítja parancsokká, de valószínűleg ez lesz a legolcsóbb.

Nem ez az első rendszer, ami a szemmozgást alakítja parancsokká, de valószínűleg ez lesz a legolcsóbb.

A CES-en már láttuk a Tobii meglehetősen pontos, a szemmozgást értelmező rendszerét, amelynek azóta több kihívója is akadt – a legjobb úton viszont úgy tűnik, hogy a Fujitsu jár afelé, hogy a rendszer otthoni felhasználóknak szánt termékben is mielőbb bemutatkozzon. A japán gyártó algoritmusa ugyanúgy kamerákkal működik, mint az eddigi megoldások (és természetesen vannak infra LED-ek is, hogy a rendszert sötétben is tudjuk használni), és a szemmozgatás érzékelése is hasonló módon történik, a kiállított prototípus alapvetően abban különbözik a korábban látott modellektől, hogy nem igényel külön dobozt, hanem integrálva kapjuk meg.

A Fujitsunak persze van némi előnye mondjuk a Tobiival szemben, hiszen házon belül gyárt számítógépeket is, de ennek ellenére is nagy szó, hogy a technológia jelentős többletköltség nélkül alkalmazható, feltéve, ha a gyártó is úgy akarja. A Fujitsu először AiO-kban alkalmazza majd a vezérlést; mivel a rendszerhez két kamera kell, de az AiO-kban egy ma már biztosan van a káva felső részén, gyakorlatilag csak egy extra kameramodulra és egy chipre van szükség – utóbbi tartalmazza a vezérlő szoftvert is. A program érdekessége, hogy nem igényel kalibrációt – legalábbis amikor a rendszert kipróbáltuk, akkor ennek hiányában is tökéletesen működött, egyik irányba sem okozott gondot elvinni a kurzort. Amit észrevettünk viszont, az az volt, hogy ha a felhasználó (mondjuk egy 28 órás utazás fáradalmait nem teljesen kipihenve használja a gépet, és a) szeme az álmosságtól kicsi, akkor a rendszer néha elveszti a szemkontaktust.

Nincs extra hardver

A Fujitsu a várakozások alapján a technológiát nem fogja drágán adni; a cég képviselője pontos árakkal még nem tudott szolgálni, de elmondása szerint a technológia nem fogja számottevő mértékben megdrágítani az egyes géptípusokat. A technológiával felszerelt kereskedelmi termék piaci bevezetésének időpontja pontosan nem ismert, de annyit sikerült megtudnunk, hogy az első szemvezérléssel szerelt gépek a nagyon közeli jövőben megvásárolhatók lesznek – első körben azonban csak Japánban.

Címkék