- 2012. október 2., 14:20
Egyszemélyes elektromos autóból már az első nap is többet láttunk; a legokosabb mind közül a Toyotáé.

Egyszemélyes elektromos autóból már az első nap is többet láttunk; a legokosabb mind közül a Toyotáé.

A felfelé nyíló ajtók miatt okos rovarnak, azaz Smart Insectnek elnevezett autó egyelőre csak prototípus, a kiállított példány önerőből például egy centimétert sem tudna megtenni. A Smart Insect gyártása még olyan szinten sincs tervbe véve, hogy „majd egyszer”, viszont az autó több érdekes megoldást is felvonultat – amelyek persze könnyen lehet, hogy másik járműben mutatkoznak majd be később.

A Toyota a fejlesztéseknél elsősorban a kényelmi szolgáltatásokra helyezte a hangsúlyt, az első és hátsó kamera segítségével például (egyébként mindkettő egy-egy Kinect kamera) a jármű képes a tulajdonosát felismerni – elsősorban arca, másodsorban testalkata (arc és kezek távolsága) alapján. A Smart Insect a mozgást elemezve meg tudja állapítani, hogy mikor szeretnénk beszállni az autóba, ebben az esetben pedig természetesen ki is nyitja nekünk az ajtókat. Ezt a műveletet kérhetjük egyébként szóban is, és a rendszer akár még arra is képes, hogy NFC-s telefon érintésére reagáljon.

Kamera bent az autóban is van, ezt a gyártó egyelőre nem használja semmire, de később az autó figyelheti például, hogy nem alszik-e el a vezető. A hangutasítások viszont már most is működnek, szóval irányíthatjuk például a GPS-t. A Toyota úgy tervezte a Smart Insectet, hogy az okos házak vezérlőegységével is tudjon kommunikálni. Az autó jelezni tud majd például akkor, ha teljesen feltöltődött a garázsban, de a kapcsolat kiépítése visszafelé is hasznos: ha például csak indulás után jut eszünkbe, hogy elfelejtettük lekapcsolni a légkondit, akkor ezt távolról is megtehetjtük az autó segítségével.

Címkék
Hozzászólások