- 2012. október 3., 09:50
A szemmel történő vezérlés már nemcsak asztali gépeken, hanem tableten is elérhető. Legalábbis prototípusként.

A szemmel történő vezérlés már nemcsak asztali gépeken, hanem tableten is elérhető. Legalábbis prototípusként.

Az NTT DoCoMo egyik új prototípusa az ibeam nevű fejlesztés, amely egy táblagépet tesz alkalmassá arra, hogy érzékelje a szemünk mozgását, és azt parancsokká alakítsa. A rendszer működéséhez szükséges két kamerát a fejlesztők egy gigantikus tokba építették be (amely később azért kisebb lesz, sőt, a technológia akár magába a tabletbe is beköltözhet). A táblagép alsó részénél lévő kamerák mellett természetesen ezúttal is helyet kaptak az infra LED-ek, hogy a kéz nélküli irányítás akkor is működjön, ha a szobában, ahol a tabletet használjuk, sötét van.

Kalibráció

Az NTT DoCoMo rendszere egy gyors kalibrációt követően máris használatba vehető; a kurzort természetesen úgy lehet mozgatni, hogy egyszerűen csak ránézünk a megérinteni kívánt pontra, az érintést pedig úgy tudjuk kiváltani, hogy a megérinteni kívánt helyet nézzük több, mint egy másodpercen keresztül. Bár ez elsőre cseppet sem tűnik bolondbiztosnak, valójában nagyon is az, hiszen ha használunk egy kijelzőt, akkor sosem nézzük ugyanazt a helyet mozdulatlanul egy rövid pillanatnál tovább. Mindezt jól bizonyítja az is, hogy nagyjából öt percig játszottunk az ibeammel, és egyetlen „félrekattintást” sem produkáltunk ennyi idő alatt. Kétségtelen ugyanakkor, hogy a pislogás kényelmesebb, de legalábbis mindenképpen gyorsabb módja a szándék jelzésének. Az NTT DoCoMo a rendszer képességét egy lufipukkasztó játékkal, néhány, az OS-t érintő változtatással, egy böngészővel, képgalériával és egy e-book alkalmazással demózta – nekünk mindenképpen ez utóbbi tetszett a legjobban, amely a lapozást például teljesen automatikusan oldja meg, természetesen csak akkor, amikor az adott oldallal teljesen végeztünk.

Kamerák, csőre töltve

Az ibeam egyik nagy hátránya lehet, hogy nem épül be natív módon az Android kezelőfelültébe, így csak azok az appok működnek vele, amelyeket felkészítettek a szemmel való irányításra. A fejlesztőknek nagyon nehéz dolga azért nem lesz, mert az NTT DoCoMo saját API-t is kiad majd – feltéve, hogy egyszer ez a termék is kikerül a prototípusok csoportjából. Sajnos egyelőre megtippelni sem lehet, hogy erre mikor számíthatunk, mint megtudtuk, minden azon múlik, hogy mikor sikerül a méreteket és a fogyasztást egy táblagép által támasztott igényekkel összehozni.

Címkék