- 2012. október 4., 09:20
Az Aerial Imaging bármilyan tárgyat képes a levegőbe varázsolni. Szemfényvesztés felsőfokon.

Az Aerial Imaging bármilyan tárgyat képes a levegőbe varázsolni. Szemfényvesztés felsőfokon.

Az AI Plate kiváló bizonyítéka annak, hogy néha nemcsak a bonyolult dolgok, hanem egy egyszerű ötlet is képes célba találni: az üveg és némi alumínium felhasználásával készült felület, amelyet vízszintesen célszerű elhelyezni, olyan érdekes módon engedi magán keresztül a fényt, hogy az üveglap alatt elhelyezett (lásd a képeket) tárgyakat úgy látjuk, mintha lebegnének a szemünk előtt – sajnos a fotókon ezt egyáltalán nem tudjuk szemléltetni.


A megoldás egyelőre csak 2D-s képeket tud lebegtetni, azokat viszont remekül, a működéshez pedig csupán annyi szükséges, hogy lentről érkezzen elég fény: a fejlesztő cég, az Asukanet, a demó során egy saját kijelzővel rendelkező iPaddal is bemutatta a technológiát, de megnéztük működés közben úgy is, hogy csak egy szimpla fotó került az üveglap alá, amelyet erős fény világított meg. A vetített kép helyzetét (vagyis a fókuszpontot) az üveglap és a téma egymáshoz viszonyított helyzetével szabályozni is lehet.

Az Asukanet természetesen tovább szeretné fejleszteni a terméket: a mérnökök már dolgoznak azon, hogy infra érzékelők segítségével a képbe bele is lehessen nyúlni. Így a felület interaktívvá válna, egy térképet például úgy lehetnek nagyítani vagy kicsinyíteni, hogy egyszerűen „megfogjuk” és magunk felé húzzuk, vagy éppen eltoljuk. Az vállalat emellett azon is dolgozik, hogy a technológia nagyobb méretben is működőképes legyen; az üveglap jelenlegi mérete ugyanis a használhatóságot jelentősen befolyásolja, korlátozza ugyanis a megmutatható dolgok méretét. Végül, de nem utolsó sorban a felbontást is növelni kell – a jelenleg kirajzolt kép ugyanis még messziről is elég pixelesnek tűnik.

Az elérhetőséggel kapcsolatban csak annyit sikerült megtudunk, hogy az AI Plate 2013-ban még teljesen biztos, hogy nem lesz piacérett. A távolabb terveket illetően annyit sikerült még megtudnunk, hogy az Asukanet első körben hirdetési platformként tekint a fejlesztésre, amely plázák padlója fölé vetítheti majd az információkat.

Címkék