- 2012. október 5., 09:36
A japán NICT kutatóintézet kilenc éve fejleszti azt a technológiát, amely segítségével fénybe lehet adatot kódolni.

A japán NICT kutatóintézet kilenc éve fejleszti azt a technológiát, amely segítségével fénybe lehet adatot kódolni.

A fejlesztést az elképzelések alapján sokféleképpen lehet majd hasznosítani, az egyéb vezeték nélküli technológiákkal szemben pedig legfőbb előnyei közé tartozik, hogy a rendszer teljesítménye független a kiszolgált kapcsolatok számától (mivel a kommunikáció csak egyirányú), emellett az interferenciát is jobban lehet kezelni (egy helyiségben akár több ezer fényforrást is el lehet helyezni úgy, hogy azok ne zavarják egymást.

A kutatóintézet szerint a technológia kiválóan alkalmazható lesz majd múzeumokban például, hiszen minden kiállított tárgyhoz azonnal lekérhetünk infókat a mobilunkkal vagy táblagépünkkel. Persze ez internetkapcsolattal (vagy WiFi hálózattal) és NFC-vel is megoldható, feltéve, hogy nem akarja több száz felhasználó használni a rendszer egyszerre.

Az intézet két felhasználási módot demózott: az egyik rendszer fülhallgatóra küldött zenét és könyvfelolvasást, a másik pedig iPadra képeket. A kettő közül nekünk a fülhallgatós verzió azért tetszett jobban, mert vevőegysége egyben napelemként is szolgál, tehát valóban egy teljesen vezeték nélküli megoldásról beszélhetünk – ami persze sötétben nem működik viszont. A fülhallgató adatkapcsolatért felelős modulja két csatornát is támogat, az egyik látható fénnyel működik, a másik infra LED-ekkel.

Az iPadhoz készült adaptert egyszerűen csak a készülék portjára kell csatlakoztatni, majd úgy kell fogni a tabletet, hogy a modul az adatküldőként szolgáló fényforrásra nézzen: rövid várakozás után pedig máris megjelenik a fogadott tartalom – esetünkben egy kép – az iPad kijelzőjén.

Az NICT a technológiát kilenc éve fejleszti, de egyelőre még mindig nincs a piaci bevezetéshez közeli állapotban – így az intézet képviselői nem tudták megmondani, kereskedelmi termékben mikor számíthatunk a megjelenésére.

Hozzászólások