- 2012. október 5., 15:34
A tavalyi fukushimai földrengés és a következményei újra felgyorsították Japán katasztrófavédelmi fejlesztéseit.

A tavalyi fukushimai földrengés és a következményei újra felgyorsították Japán katasztrófavédelmi fejlesztéseit.

A CEATEC-en ennek megfelelően több olyan megoldást is láttunk, ami elsősorban a túlélők keresését, másodsorban pedig a katasztrófa sújtotta övezet állapotfelmérést segítheti; közülük kettő szerepel mostani rövid összeállításunkban.

Az első a Mitsubishi szoftvere, amelyet a gyártó a rendőrségi helikoptereken már most is meglévő kamerákhoz fejlesztett ki. A technológia háromféle módon is tudja segíteni baj esetén a hatóságok munkáját. Egyrészt képes arra, hogy a repülés közben készített fotókat és videókat valós időben továbbítsa a központnak és térképen is elhelyezze őket. Ez talán annyira még nem különleges, az objektumkövetés viszont már értékesebb fejlesztés: a kamera kezelője megadhatja, hogy a kép melyik részét szeretné folyamatosan látni (mondjuk egy épület tetejét), a vezérlés pedig ezután automatikusan úgy forgatja a kamerát, hogy a kért objektum mindig rajta legyen a felvételeken. A harmadik fontos tulajdonság már nem az adatok feldolgozásához, hanem azok továbbításához kapcsolódik: a Mitsubishi fejlesztése műholdas összeköttetést használ, így – elvileg – minden körülmények között el tudja juttatni az összegyűjtött adatokat a központ felé.

A szoftver az Mitsubishi és a rendőrség közösen már teszteli, a tervek szerint 2013-ban pedig már az első éles bevetésre is sor kerülhet; túlélők keresésekor illetve helyszíni állapotfelmérés készítésekor is. Bár a hatóságok egyelőre csak SD felbontás kamerákat használnak, a Mitsubishi a HD részletességre is felkészítette az alkalmazást.

Az NEC túlélőket kereső megoldására akkor lehet számítani, ha a hatóságok bejutottak a katasztrófa sújtotta területre: a vállalat egy olyan mobil helymeghatározó rendszert dogozott ki, amely bárhol percek alatt felállítható, mégis elég nagy teljesítményű/érzékeny ahhoz, hogy képes legyen érzékelni a romok alá szorult emberek mobiltelefonjainak jelét.

A ballonokra szerelt jeladókat az átvizsgálandó terület fölé kell tenni, hogy a rendszer ki tudja háromszögelni a pozíciókat – amelyeknek aztán meg tudja adni a GPS-koordinátáit is, de akár arra is van mód, hogy egy táblagép vagy mobiltelefon kamerája segítségével kiterjesztett valóságként magán a helyszínen mutassa meg, hogy hol kell a keresést elkezdeni.

Az NEC a rendszer készültéségi állapotáról csak annyit árult el, hogy egyelőre prototípusként létezik a fejlesztés, azt nem sikerült megtudnunk, hogy élesben mikor vethetik be először.

Címkék
Hozzászólások