- 2012. október 5., 14:12
A Fujitsu egy új megoldás segítségével tévéadások képébe tud az emberi szemnek láthatatlan módon adatokat kódolni.

A Fujitsu egy új megoldás segítségével tévéadások képébe tud az emberi szemnek láthatatlan módon adatokat kódolni.

A Fujitsunál idén (is) rengeteg érdekességet láttunk, az autóra szerelhető 3D-s kamerarendszer, a telefonos csalókat kiszűrő rendszer, a Windows 8-as ultrabookok és tablet valamint a szemvezérlés mellett egy új hirdetési koncepció is figyelmet érdemelt.

A megoldás segítségével a normál tévéadás képébe lehet kis mennyiségű adatot kódolni, például egy URL-t, amely alapján a mobil további információk letöltésére képes. Az egész rendszert nagyjából úgy foghatjuk fel, mint egy QR-kódot, azzal a különbséggel persze, hogy az azonosító az emberi szem számára láthatatlan – azonban egy kamerás mobiltelefon (megfelelően gyors szenzorral) már tudja értelmezni. A Fujitsu szerint az ötlet leginkább a hirdetési piacon juthat majd szerephez, de könnyen elképzelhető, hogy idővel a műsorszolgáltatók is használni fogják,hiszen a technológia egyszerű módját kínálja annak, hogy a felhasználok mindig az éppen műsoron lévő programokhoz kapjanak extra tartalmat. A Fujitsu egyébként egy reklámba kódolt, 20%-os kedvezményre jogosító kuponnal demózta a technológiát.

Azon azért hosszasan el lehetne gondolkodni, hogy a gyakorlatban ez a fejlesztés vajon mennyire fog beválni: mivel a kód láthatatlan, a műsorszolgáltatóknak valahogy jelölni kell, hogy a nézőknek mikor kell a telefont a tévé felé fordítani. Tehát az adás képéhez mégis hozzá kell nyúlni – akkor pedig már, legalábbis szerintünk, nem lenne rosszabb megoldás az egyik sarokban elhelyezett QR-kód sem.