- 2014. október 7., 13:39
Egy robot, amely egész ügyesen adogatja vissza a labdákat. Legyőzni nem lehetetlen, de ez nem baj.

Egy robot, amely egész ügyesen adogatja vissza a labdákat. Legyőzni nem lehetetlen, de ez nem baj.

Az Omron elsősorban egészségügyi termékeiről híres, ennek megfelelően a vállalat számos területen végez fejlesztéseket. Akár olyan területeken is, amelyek első ránézésre nem kapcsolódnak túlságosan a fő csapásirányhoz. Ilyen a pingpongozó robot is, amely ugyan nem friss bejelentés (már a tavalyi CEATEC-en is látható volt), azonban a benne lévő mesterséges intelligencia a tervezők szerint igen sokat fejlődött az első verzió megjelenése óta (ezt nem tudjuk sem megerősíteni, sem megcáfolni, mert tavaly nem láttuk). A robot valódi szemekkel rendelkezik: két kamera van rajta, ezek képeiből állítja össze a központi egység a tárgyak helyzetét, és persze azt is megbecsüli, hogy a mozgó objektumok merre tartanak, mekkora a sebességük. Vagyis a monstrum éppen úgy próbál működni, mint az ember(i agy). Gyors, másodpercenként 1000 számítást végez. Mégsem verhetetlen: a fő problémát leginkább az jelenti, hogy a mozgása nem elég gyors még, ezért ha a szélekre játszunk, akkor könnyűszerrel legyőzhető (viszont ha nem szívatjuk direkt, akkor egész szép labdameneteket lehet vele játszani). A pingpong ütőt négy „ujjal” tartja, karját pedig összesen öt motor mozgatja.

Megverni nem nehéz a háromlábú robotot (amíg a standon voltunk, addig ötből öt látogató járt túl az eszén), de a mozgása nyomokban már egészen ügyes elemeket is tartalmaz. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a standon biztonsági okokból valószínűleg nem adhatott ki magából mindent a szerkezet. A következő lépés a fejlesztése során a mozgások precízebb felismerése lesz: ha például a labdát megcsavarjuk (mondjuk úgy, hogy pattanás után visszafelé induljon el), akkor azt a robot egész egyszerűen nem fogja tudni követni. És elkelne a „fejébe” még egy olyan algoritmus is, amely a következő ütés irányát becsli meg: ezzel nagyon sokat javulna a játéka.

Ilyen algoritmus viszont biztosan nem fog készülni, mert a robot elkészítésének célja természetesen nem az, hogy játszani lehessen vele, hanem az, hogy az emberekkel együtt tudjon dolgozni, vagyis hogy az emberi cselekvésekre megfelelően tudjon reagálni. Mondjuk kérésre nehéz ládákat pakoljon önállóan, vagy tartsa az elemeket, amíg rögzítik a munkások, stb. Erre és hasonló feladatokra hamarosan, akár pár éven belül alkalmas lehet.

Címkék
Hozzászólások