- 2014. október 8., 13:55
Japán-amerikai kooperációban készült el az első olyan ultrahangos szenzor, amely mobiltelefonokba kerülhet.

Japán-amerikai kooperációban készült el az első olyan ultrahangos szenzor, amely mobiltelefonokba kerülhet.

A Murata szenzorára építkezve az Elliptic Labs fejlesztette ki azt a modult, amely ultrahangos gesztusérzékelésre képes, és jövőre akár már készülékekben is megjelenhet. Az ultrahangos vezérlés ötlete nem új, már két éve is találkoztunk vele itt Tokióban a CEATEC-en, mégpedig a KDDI standján. Sokáig úgy tűnt azonban, hogy a dologból nemigen lesz semmi, mert a szenzor nem volt elég pontos, és még sokat is fogyasztott.

A most kifejlesztett változat azonban nemcsak ezeket a problémákat orvosolja, hanem funkcionalitása is növekedett (bár ez nem a hardver, hanem a szoftver érdemes): nemcsak a legyező mozgást képes érzékelni, hanem azt is, hogy a kezünk milyen távol van a kijelzőtől Vagyis elvileg akár még virtuális gombnyomogatásra is lehetőség nyílik, nemcsak arra, hogy lapozzunk mondjuk a fotóink között. A navigációt természetesen élőben is kipróbáltuk, és vegyes tapasztalatokat szereztünk. A helyzet ugyanis az, hogy a mozgás követése és elemzése pontos, de nekünk úgy tűnt, hogy a Murata standján lévő eszköz kifejlesztésénél a mérnökök láthatóan nem tudták, hogy mihez kezdjenek a lehetőséggel.

Bár adná magát, mégsem sikerült olyan demót készíteni, amivel például a mappákban mozoghatunk, vagy alkalmazásokat indíthatunk. Helyette a lezáró képernyőn lehet bohóckodni, és néhány widget (réteg) között váltani, vagy a telefont lehet még feléleszteni. A leghasznosabbnak a közelségérzékelésben azt tűnt, hogy a videolejátszó, ha nyúlunk a mobil felé, kipakolja a képre az ikonokat. A szegényességre a magyarázatot valószínűleg az adja meg, hogy a konkrét funkciókat az a cég építheti majd be, aki végül készülékben is használni fogja a szenzorokat. Azt viszont még nem lehet tudni, hogy ez ki lesz.

A standon kiállított típus még prototípus volt, amely azt jelenti, hogy az ultrahangos érzékelők egy, a telefonra helyezett tokra kerültek. A kereskedelmi változat természetesen már a készülékben lesz, és elég lesz egyetlen apró modult használni, ami a tesztek alapján kényelmesen elbújtatható akár a hangszóró rácsa mögé is. Ez ugyanakkor korlátozhatja a lefedhető terület nagyságát: a mostani prototípus szinte a telefon mellett is működik, és akár 50 cm-es távolságra is ellát.

Hozzászólások