- 2014. október 9., 14:04
A Panasonic megmutatta, hogy milyen áramkör fogja a jövőbe megjelenő készülékeken feldolgozni a 4K-s anyagokat.

A Panasonic megmutatta, hogy milyen áramkör fogja a jövőbe megjelenő készülékeken feldolgozni a 4K-s anyagokat.

A mostani CEATEC, főleg az IFA árnyékában, kevésbé szól a 4K-ról de azért ez nem jelenti azt, hogy a technológiai demók teljesen hiányoznának. A Panasonic például a 4K-val kapcsolatos összes technológiáját megmutatta – ezek nagyobbik részét az IFA-n már láttuk, a legújabb HEVC dekódert viszont még nem. A ProXStream névre hallgató áramkör bármilyen UHD felbontású anyaggal használható lesz, hiszen akár a 160 Mbps-os, 60 fps-es streamet is kifogástalan minőségben tudja kikódolni. Vagy ha beérjük HD felbontással, akkor egyszerre akár 8 streamet is feldolgoz nekünk.

A dekóder egyelőre még csak fejlesztési példányokban létezik, de már van belőle PC-be, tévébe illetve beágyazott rendszerekbe szerelhető modul is. A kész változat(ok) várhatóan az év végéig készül(nek) majd el. Ez éppen időben lesz ahhoz, hogy a Panasonic a CES-re néhány újdonsággal készüljön – hogy ezek tévék vagy set-top-boxok lesznek-e, vagy elsősorban profi megoldások, az még a jövő zenéje.

Mindenesetre a chip használhatóságával kapcsolatban nincsenek kétségeink, ha ez a modul kerülne be például a jövő évi csúcstévékbe, akkor a médialejátszó valószínűleg végre minden formátummal tökéletesen meg tudna birkózni. A ProXStream természetesen nemcsak a HEVC kódolást ismeri, hanem boldogul az AVC/H.264, MPEG 2 és MPEG-4 kódolással is. Tud 2K-4K átalakítást is végezni, és saját memóriával rendelkezik. A jelenlegi verziók HDMI 2.0 valamint DisplayPort összeköttetést kínálnak, de típustól eltérően további kommunikációs lehetőségek is adottak lehetnek.

A standon lévő demó során egyébként két tévén ment ugyanaz a 4K-s felvétel, de amíg az egyiken 160 Mbps-os tömörítéssel rögzített képsorok futottak, addig a másikon „csak” 40 Mbps-os. Mivel a kereskedelmi csatornák esetében a bitára ez utóbbihoz lesz közelebb (sőt, az is lehet, hogy alulról közelíti majd ezt az értéket a tömörítés), kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon 2 méteres távolságról lehet-e látni bármi különbséget – a tévék 65 colosak voltak. Aki arra tippel, hogy nem, az nyert; bár közelről a több képhiba miatt egyértelműen megállapítható volt, hogy melyik film megy magasabb tömörítéssel, a gyakorlatban ezt senki nem fogja észrevenni. És ez végső soron jó.