- 2014. október 9., 11:42
A mágnescsíkos kártyákat leváltó utódok már elég biztonságosak, de mindig van hova fejlődni. De lehet-e?

A mágnescsíkos kártyákat leváltó utódok már elég biztonságosak, de mindig van hova fejlődni. De lehet-e?

A kérdés jelen esetben arra vonatkozik, hogy a technológia megvan-e mindehhez, mivel a chiphez képest jelentősen erősebb védelmi megoldások már csak aktív megoldások lehetnek, így szükség van arra is, hogy a bankkártyába áramforrás kerüljön. Ez nem tűnik túl egyszerűen megvalósítható feladatnak, lévén, hogy a rendelkezésre álló hely igen limitált – de úgy tűnik, hogy a Fujitsu azért megoldotta, hogy ilyen pici területre is értékelhető mennyiségű energiát zsúfoljon be. A vállalat előállt néhány prototípussal, amelyek bélyeg méretűek, és mindössze 0,42 mm magasak, ennek ellenére akár öt teljes évig is képesek kiszolgálni a kártyában lévő elektronikát és LCD kijelzőt. Persze ez utóbbi nem egy apró TFT, hanem az órákban is meglévő monokróm LCD. Az elem nem cserélhető, hiszen nincsen rá szükség, mert a legtöbb kártya legfeljebb három év alatt lejár.

Egyébként a 0,42 mm-es magasság még nem elég kicsi ahhoz, hogy a mostani kártyaméretbe teljesen beleférjen, így könnyen kitapintható az akku helye – a Fujitsu ugyanakkor azt mondja, hogy ez nem lehet akadálya annak, hogy a plasztikokat a meglévő automatákban is használni lehessen. Egy másik tényező viszont problémát jelenthet: az áramforrás ugyan alacsony kisülésű, de csak akkor, ha legalább -10 fokos hőmérsékleten van, márpedig ezt a világ sok részén nem biztos, hogy télen is lehet garantálni.

Arról egyelőre felesleges beszélni, hogy az ilyen, saját áramforrással rendelkező kártyákkal mikor fizethetünk: az EU-ban éppen most van folyamatban a mágnescsíkos kártyák leváltásra chipesre, ezért nem valószínű, hogy a közeljövőben újabb szigorítás lesz, míg az USA-ban most kezdődik el ugyanez a folyamat. Önmagában a bankkártyák cseréje egyébként nem lenne túl költséges, mert a meglévő plasztikokat nem kellene cserélni csak lejáratkor, viszont az elfogadóhelyeken lévő összes terminál fejlesztése világszinten dollármilliárdokat emésztene fel, ezt a költséget valószínűleg sem az üzletek sem a bankok nem szeretnénk lenyelni. Most még legalábbis.

Címkék