- 2014. október 10., 13:29
Nem, nem elírás, a japán gyártó termékpalettájára felkerültek a saláták is. És nem a Toshiba az egyetlen.

Nem, nem elírás, a japán gyártó termékpalettájára felkerültek a saláták is. És nem a Toshiba az egyetlen.

Amikor már azt hittük, hogy mindent láttunk, akkor szembe jött velünk a Toshiba standján egy polc tele különböző méretű salátákkal. Aztán, ugyanez megtörtént a Fujitsunál is. Gyorsan meg is kerestük a magyarázatot a dologra, amely elég meglepő volt. Először is kiderült, hogy a Toshiba és a Fujitsu is már az év eleje foglalkozik ezzel a dologgal; elsősorban persze nem azért, mert a PC-k halála után növénytermesztésből szeretnének majd megélni, hanem azért, mert ezzel a módszerrel szeretnék meggyőzni a mezőgazdaságban dolgozókat, hogy a modern technológia segítheti a munkájukat. Ennek ellenére a salátákat értékesítik, de nyilván az ebből származó árbevétel meg sem látszik majd a pénzügyi jelentésekben. Egyébként, ha másért nem, azért mindenképpen jó ötlet volt belevágni a Fujitsunak és a Toshibának is a dologba, mert meglévő, de nem üzemelő gyáraikat alakították át „üvegházzá”, amelyek így nem termelnek (annyi) veszteséget. És, hogy a projekt még meggyőzőbb legyen, nemsokára más növényeket, például spenótos is fognak termeszteni.

Eredeti csomagolásban akár hetekig friss is marad

A dolog lényege természetesen az, hogy a növekedést a levegő nedvességtartalmának folyamatos szabályozásával valamint az optimális fénymennyiség biztosításával gyorsítsák a növekedést, ráadásul a levegőt annyira tisztán tartják, hogy a kikelt növényeket meg sem kell mosni. Kosz nem kerülhet rájuk, tápanyagokat pedig ezek a növények nem is látnak. Ami azért is jó, mert alapesetben a saláta eléggé fel tudja venni a vegyszereket, így vesebetegek nem is fogyaszthatják – azokat a növényeket viszont, amelyeket a japán tech cégek készítenek, mindenki bátran megeheti. Nem meglepő, hogy ezek a saláták elsősorban a kórházakba kerülnek, japánban van pénz arra, hogy a normálisnál háromszor drágább salátákat adják a betegeknek. De másért is jó, ha a növények valamilyen módon a városokban is megteremnek: mivel az országban hatalmas méretű az urbanizáció (a lakosság kevesebb, mint 10 százaléka él vidéken), ezért idővel a magasabb gyártási költségekkel együtt is kifizetődő lehet a váltás.

Nyilván a meglévő gyárakban sebtében felhúzott farmok olyan technológiát képviselnek, amelyet a földeken nem lehet használni, éppen ezért a Fujitsu és a Toshiba is dolgozik olyan megoldásokon, amelyekkel a klasszikus termelési folyamat is optimalizálható. Például olyan szenzorok születtek, amelyekkel valós időben és több helyen mérhető a föld nedvességtartalma, így a farmerek sokkal gyorsabban reagálhatnak a körülmények megváltozására.

Címkék
Hozzászólások