- 2014. október 10., 15:20
Földet, vizet, levegőt mér az ALPS új szenzora,amelynek a mezőgazdaságban lehet majd hasznát venni.

Földet, vizet, levegőt mér az ALPS új szenzora,amelynek a mezőgazdaságban lehet majd hasznát venni.

Korábban írtunk már arról, hogy a Toshiba és a Fujitsu olyan rendszereket fejleszt, amelyek segítik a mezőgazdaságban dolgozók életék. Nem ők az egyetlenek; az ALPS is benevezett erre a versenyre.

Kütyüje nem más, mint egy szenzorokkal telepakolt, kisméretű, de több darabból álló érzékelő, amely képes mérni a hőmérsékletet, a páratartalmat, a légnyomást, a párolgási sebességet és azt is, hogy a nedvesség (víz) milyen mélyen húzódik a talajban. Ezek olyan adatok, amelyek birtokában egy jó szakember gondoskodni tud arról, hogy a növények a lehető legoptimálisabb ütemben fejlődjenek, így a termelés hatékonysága fokozható.

Az apró állomás további előnye, hogy csak egyszer kell pénzt fektetni bele, utána folyamatosan működik – az ehhez szükséges energiát ugyanis napelemek segítségével saját maga képes előállítani. (Feltéve, hogy nincsen nagyon sokáig rossz idő, de ilyen esetekre van a tartalék akkumulátor.) A kommunikáció az energiahatékonyságot és a hatótávolsággal kapcsolatos igényeket is figyelembe véve WiFi lett, ugyanakkora a WiFi hatóköre sem végtelen, ezért némi fejlesztésre van még szükség. Az ALPS-nál ugyanis abból indulnak ki, hogy egy nagyobb méretű területnél több szenzort is használnak majd a gazdák, hogy pontosabb adatokat kapjanak. Egy lehetőséges megoldás talán az lehetne, hogy a modulok egymásnak is át tudják adni az üzeneteket, amelyek így legfeljebb egy kis késleltetéssel, de eljuthatnak a központi egységhez, ahol jól ki lehet őket elemezni.

A szenzor kereskedelmi forgalomban egyelőre nem kapható, mivel még csak prototípusról van szó.

Hozzászólások