- 2014. október 10., 16:40
A Skeletonics nevű vállalat a CEATEC-en mutatta be az ötödik generációs Exoskeleton modelljét. Játszunk mátrixosat!

A Skeletonics nevű vállalat a CEATEC-en mutatta be az ötödik generációs Exoskeleton modelljét. Játszunk mátrixosat!

Bár nagy is, és félelmetesnek néz ki, az Exoskeleton aktuális verziója másban nem hasonlít azokhoz a munkagépekhez, amelyeket mondjuk az Alienben, a Mátrix 3-ban vagy az Avatárban láttunk. Egy 2,6 méter magas játék csupán, igaz, annak elég különleges. És elég drága is: 5 millió jenbe, azaz nagyjából 11,5 millió forintba kerül.

A Skeletonics 2010 óta foglalkozik az eszköz fejlesztésével, az első verzió pedig 2011-ben jelent meg. A most kiállított modell már az ötödik generációt képviseli, egészen pontosan a prototípust láthattuk és próbálhattuk ki. A csontváz használatához be kell „fűzni” magunkat a lábak és a kezek számára kialakított helyre. A szerkezettel lépkedni nem lehetett (biztonsági okokból), a kezeit viszont mozgathattuk. Ez nem volt különösebben nehéz, de a feladatot azért könnyűnek sem mondanánk.

És itt térjünk vissza oda, hogy ez csak egy szórakoztatási célra, elsősorban vidámparkoknak, stb. készített szerkezet. A fejlesztéskor fő szempont volt, hogy a költségek ne szálljanak el, így a karok mozgatásához motoros rásegítést nem kapunk. Azaz attól, hogy bebújunk a Exoskeletonba, csak nagyobbak és ijesztőbbek leszünk, erősebbek nem. Sőt, mivel a váz kezei nagyobbak és hosszabbak, ha dolgozni akarnánk velük, akkor a fizika törvényei miatt nemhogy segítség nem lenne a szerkezet, hanem egyenesen nehezítené az erőkifejtést. Van azért motor az Exoskeletonban is, de az csak a kézfej elforgatására valamint az ujjak mozgatására használható. Utóbbiakat a kar fogásához használt fogantyún lévő gombokkal tudjuk behajlítani – fokozatmentesen. A motorokat akkumulátor hajtja meg.

Az Exoskeleton viccnek jó, de drága. A nagy kérdés az, hogy a Skeletonics akar-e majd kezdeni bármit a tudásával – bár a jelenlegi modell nem úgy fest ,mintha könnyen át lehetne alakítani olyan verzióra, amely akár a nehézmunkásoknak, akár mondjuk betegeknek segíthetne. A vállalat egyelőre csak showelemként tekint termékére, és szerintünk ez nem is nagyon fog változni. A komolyabb célok eléréséhez ugyanis nagy tőkebefektetés kellene, amelyet valószínűleg nem lenne túl könnyű megszerezni, mert a potenciális ellenfelek között (vagyis akik szintén dolgoznak hasonló vázon) olyan szervezetek vannak, mint például az MIT vagy a NASA.Címkék
Hozzászólások