- 2014. október 10., 11:20
A 16Lab készített egy gyűrűt titánból, telerakta szenzorokkal, majd megtanította erre-arra. Lássuk, mi lett belőle.

A 16Lab készített egy gyűrűt titánból, telerakta szenzorokkal, majd megtanította erre-arra. Lássuk, mi lett belőle.

A gyűrű alapvetően egy kommunikációs eszköz, amelyet gesztusok bevitelére lehet használni, akár párban is, ha komplexebb mozgásokat szeretnénk megvalósítani. Mondjuk megfogni, aztán elforgatni valamit a kijelzőn. Bár a fenti képen nem látszik, valójában egy igen nagy szerkezetről van szó: ez a második képen már jól ki is vehető. A gyűrű viselése éppen ezért jelenlegi formájában nem túl kényelmes – de nem a tömeggel vagy az anyagokkal van a gond, hanem azzal, hogy a kütyü odébb nyomja a szomszédos ujjakat. Prototípusról lévén szó, ezt azért annyira nem rójuk fel neki, reméljük, hogy a mérnökök a majdan megjelenő kereskedelmi változat megalkotásakor tartani tudják ígéretüket, és jócskán lefaragnak majd a méretből.

A tervezők ezúttal a helyes utat járják: kitalálták, hogy milyen célra akarják megépíteni a kütyüt, és a megvalósításhoz csak utána kezdtek hozzá. A fő csapásirány a gesztusok segítségével történő irányítás, ami értelemszerűen bármilyen készülékkel működhet. A mérnökök szeme előtt azonban a Google Glass lebegett, fejükbe vették ugyanis, hogy készítenek valamit, amivel a billentyűzetet lehet pótolni az okosszemüvegnél. Hogy ennek van-e értelme, azt nem tudjuk, elvégre a Google Glass egyik lényege éppen az, hogy többnyire szóban lehet navigálni és utasítani. És az is biztos, hogy bármilyen is lesz az implementáció (merthogy az még nincs kész), biztos, hogy hosszabb szövegeket ezután sem lehet majd kényelmesen írogatni, legfeljebb a néhány soros üzenetek megírása válhat egyszerűbbé.

Hasznos funkció, hogy amikor a vele párosított mobil értesítést kap, akkor a gyűrű jelezni tudja ezt rezgéssel. Aki rendszeresen jár úgy, hogy a zsebében lévő telefont nem is hallja, nem is érzi, annak ez a szolgáltatás életmentő lehet.

A 16Lab elképzelése szerint a gyűrű továbbá kulcsként és fizetési eszközként is funkcionál majd – hogy hogyan, annak pontos részletei még nem ismertek. De a digitális kulcs nyilván Bluetooth alapú megoldás lesz, a fizetést pedig NFC chip biztosíthatja. Mindezeket a funkciókat és a mozgásérzékelést az ALPS egy igen apró, 5×5×2,5 mm-es modulja biztosíthatja (és ez magyarázza, hogy miért ennek a gyártónak a standján volt a prototípus). Mindez arra is enged következtetni, hogy a kütyüre bizonyos fokig lehet majd alkalmazásokat telepíteni – de ez még a jövő zenéje.

A gyűrű teljesen vízálló, egy feltöltéssel pedig nagyjából 20 órát működik. Tehát ha rászokunk, akkor naponta tölteni kell. A gyártó hároméves élettartamot ígér, egyszerűen azért, mert a 10 mAh-s Li-polimer elemeket nagyjából 1000 alkalommal lehet feltölteni benne; cserére, talán érthető módon, nem lesz lehetőség.

A gyűrű valamikor 2015 második negyedévében kerülhet piacra, az előrendelések pedig talán az év első három hónapjában kezdődhetnek. Érdekes, hogy a kütyüt ujjunk mérete alapján kell majd rendelni, hogy a stabil pozíciót biztosító belső szilikont megfelelő nagyságúra tudják csinálni – ez nagyon fontos, mert ha a gyűrű lötyög, akkor pontatlan értékeket fog mutatni.

Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00
2020. szeptember 14., 08:00
2020. június 3., 08:00
Hozzászólások