- 2015. október 7., 15:19
Jövőre piacra kerülhet, előnye pedig az, hogy telefon nélkül is tud kapcsolatot létesíteni más eszközökkel.

Nem ez az első alkalom, hogy valamilyen okosgyűrűről írunk, az viszont biztos, hogy ennyire jól használható megoldás nem volt még a kezünkben. A 16Lab ugyanis újragondolta a koncepciót (nem ez az első próbálkozása a cégnek), és egy olyan terméket hozott létre, amely nemcsak okostelefonnal párban, hanem akár önállóan is használható.

Tartalmaz minden olyan kiegészítőt, ami ehhez kell: giroszenzorokat a mozgásérzékeléshez, Bluetooth adaptert a kommunikációhoz, NFC-t a párosításhoz és egy érintőpanelt. Utóbbi ráadásul elég trükkös, mivel egymás mellett négy darab érintési pontot tartalmaz, így nemcsak az érintést, hanem az érintés helyét, sőt akár, simítási mozdulatokat is tud értelmezni. A gyűrűt az Alps standján láttuk, mivel a 16Lab csak a technológiával foglalkozik, az Alps viszont rendelkezik azzal a tudással, amely lehetőséget ad arra, hogy a termék már 2016 elején tömeggyártásba kerülhessen.

A csúcsos kialakítású gyűrű tervezésekor a kiindulási pont az akkumulátor méretének csökkentése volt: amikor a fejlesztés elkezdődött, akkor 10 mm-es volt a legkisebb megvásárolható egység, a 16Labnál ennél kisebb áramforrást akartak – és végül kaptak is. Ennek ellenére jó üzemidővel lehet számolni, a használat intenzitásától függően 2-5 naponta kell (majd) a vezeték nélküli töltőt bevetni. A demó példány formája és anyaga véglegesnek tűnik (a belső rész fém, a külső rész műanyag, az egyik oldalon pedig egy visszajelző LED-et is találunk). A kütyü összesen nyolcféle méretben lesz elérhető, hogy hölgyek és férfiak is kényelmesen tudják használni, és egyébként az sem mindegy, hogy bal vagy jobb kézen szeretné majd hordani viselője.

A standon egy érdekes demó futott, amely jól példázza, hogy a gyűrű mikre lehet képes: az Android lezárására szolgáló minta 3D-s verzióját lehet használni például azonosításra (mondjuk egy üzletben), az NFC-t pedig a fizetésre, amint az alábbi videón is látható.

Ez viszont csak a jéghegy csúcsa, a 16Lab kiküldte már a prototípusokat az érdeklődő partnereknek (például a Toyotának) is, és mivel az API-n keresztül a gyűrű minden adata kiolvasható, bármire lehet használni. Hogy pontosan mire lesz jó, azt persze még nem tudjuk, mivel a gyártóknak is ki kell még találni, hogy mi lehet az a killer funkció, ami miatt az emberek meg fogják venni ezeket a kütyüket.

De a lehetőségek adottak, okostévék irányítására is például, levegőben működő egérként. Sőt, a Windows 7 és későbbi operációs rendszerek minden gond nélkül felismerik, és szintén egérként értelmezik a gyűrtű. A 16Lab ráadásul már dolgozik egy olyan kiegészítőn is, amivel a BT kapcsolaton keresztül kommunikálni nem képes eszközök irányítása is megoldható lehet, mondjuk infra vagy WiFi segítségével.

Címkék