- 2015. október 8., 18:40
Megnéztük a Japan Display 17,3 colos 8K-s kijelzőjét. Amelynél végül lett kettő kisebb is. (Az egyikről tudtunk.)

A CEATEC előtt kiszivárgott már, hogy a Japan Display egyik kijelzőjét is meg lehet majd nézni, amely a 17,3 colos felbontásához 8K-s részletességet párosít. A panelre az NHK standján leltünk rá – két másik társaságában.

17,3 col, 8K, LCD

Az egyik egy szintén 8K-s modell volt, de csak 9,6 colos képátlóval. Ezt az Ortus gyártja. A 9,6 colos panel képsűrűsége, kapaszkodjunk meg, 915 PPI.

9,6 col, 8K, LCD

Vagyis a panel durván kilencszer annyi képpontot jelenít meg, mint amennyit még képesek vagyunk megkülönböztetni egymástól (ez kb. 300-330 PPI). És nagyon közeli a bűvös 1000-es határhoz, aminek gyakorlati jelentősége ugyan az égvilágon semmi, de biztosak lehetünk benne, hogy a gyártók most azon fognak versenyezni, hogy kinek sikerül először négy számjeggyel leírható PPI-t elérni. Az egyetlen terület egyébként, ahol a 915 DPI-t ki lehet használni, az a VR – meglátjuk, hogy a gyártók mihez kezdenek majd a panellel. Már, ha egyszer sorozatgyártásba kerül, amit még nem lehet tudni, hogy megtörténik-e, és hogy mikor. Az NHK szeretné, ha erre 2020 előtt sor kerülne.

13,3 col, 8K, OLED

A harmadik érdekes kijelző egy visszatérő vendég, egy 13,3 colos, 8K-s OLED-panel volt, mégpedig a technológiával kapcsolatban alig-alig megszólaló Sharptól. A méret alapján ordít, hogy ezt notebookba fogják beépíteni, csak azt nem tudjuk, hogy minek. De még van időnk ezt kigondolni, mivel egyelőre ez a panel is csak tesztpéldány, amelynek tömeggyártása várhatóan még később indulhat be, mint a másik kettőé. Ugyanis irtózatosan drága mulatságról van szó.

Címkék
Hozzászólások