- 2015. október 8., 14:58
A rendszeres sporthoz igazából akarat kell, de ki tudja, lehetnek olyanok, akiknek egy kütyü segíthet előrelépni.

Egy korábbi cikkben már írtunk egy olyan Kyocera termékről, amely jó célra használja a Big Data hatalmas információmennyiségét, a vállalatnak azonban több más kütyüje is, van, amely a felhőből vett adatokkal „jól dolgozik”. A TLUC néven futó apróság egy mozgásérzékelő, amelyet logikus módon magunkra kell valahogyan rögzíteni, hogy folyamatosan tudja nézni, hogy éppen mit csinálunk.

Az adatok Bluetooth kapcsolaton keresztül eljutnak a telefonra, a mobilon futó app pedig ezek elmezése alapján pontosan tudja, hogy mit csinálunk: sétálunk, ülünk, lépcsőzünk, autózunk, liftezünk, stb. Természetesen alap, hogy ezek alapján számolja, hogy mennyi kalóriát égettünk el nap közben, ennél is jobb azonban, hogy személyre szabott tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogyan lehetne egészségesebben élni (itt jön be a képbe a felhő).

Ráadásul ezeket a tanácsokat nemcsak a mozgás, hanem táplálkozásunk alapján is mondja: ha lefotózzuk az ételeket, amiket eszünk, akkor egy hozzávetőleges kalóriatáblázatot is tud vezetni. Aki sokat liftezik, annak az app lehet, hogy szólni fog, hogy a lépcsőzéssel kicsivel több kalóriát tudna elégetni, és értelemszerűen a zsíros ételek helyett is ajánl valami könnyedebbet.

A platform egyik további pillére a telefonban lévő giroszenzor, amely arra (is) jó, hogy a telefont végighúzva a derekünk körül az app megállapítsa, hogy mennyi rajtunk a (belső) zsír. Ez sokak számára a vudu kategóriába eshet, és meg kell mondanunk, hogy kicsit mi is szkeptikusak vagyunk, ugyanakkor a Kyoceránál esküsznek rá, hogy a Big Data segítségével elég nagy pontossággal állapítható meg a test belső zsírtartalma, és ezt tesztek is igazolják.

A platform lelke az alkalmazás, amely iOS 8-ra és Android 4.4-re lesz elérhető, de használatához szüskéges feltétel az is, hogy a TLUC mozgásérzékelőt megvegyük.