- 2015. október 8., 11:42
A RoboHon képességeiről a Sharp már lerántotta a leplet, arra viszont kíváncsiak voltunk, hogyan kapkodja a lábát.

Van az úgy, hogy a mérnököknek nem jut éppen eszébe egyetlen jó ötlet sem, de ez talán még nem jelenti azt, hogy a rosszakat is meg kellene valósítani. Márpedig a RoboHon (a név a Robot és a Phone szavak összetételéből adódik, a japánok a phone-t „hon”-nak ejtik ugyanis) szerintünk ezek közé tartozik. A Sharp alkotta meg: egy humanoid robot, amelynek belseje nem mellesleg egy okostelefon hardverét is tartalmazza.

Na nem kell valami nagy dobásra számítani, 2 colos QVGA kijelzőt, 1,2 GHz-es Snapdragon 400-as SoC-t és LTE-t kapunk. Az érdekességek inkább a kiegészítő funkciókon vannak: a robottal lehet beszélgetni, és megkérni erre-arra. Mondjuk arra, hogy a szemeiben épített kamerával készítsen rólunk egy képet, majd azt mutassa is meg a homlokába épített projektorral. Tud még járni, és táncolni is – ezek többségéről nem nehéz elképzelni, hogyan is működnek, a táncról viszont készítettünk egy videót, amelyet alant lehet megnézni. A Sharp természetesen a korábbi robotokban, komornyikokban alkalmazott technológiáiról sem feledkezett meg, így a kütyü fel tudja venni helyettünk a telefont, ha kérjük, az SMS-ekre pedig válaszolhatunk akár úgy is, hogy bediktáljuk azt a RoboHonnak.


És valószínűleg tényleg lesznek, akik így használják majd

Az viszont elég szomorú, hogy a Sharpnál külön kiemelték, hogy az egyik fontos tulajdonsága az alacsony (390 grammos tömeg), amelynek köszönhetően bárhová el lehet vinni, így tulajdonosa sosem lesz magányos. Mondjuk ha időseket megcélzó termékről lenne szó, akkor a dolog még érthető lenne, de sajnos a RoboHont inkább a fiataloknak szánják. De elképzelni sem tudjuk, hogy miért vennék meg (persze ez Japán…) Mindenesetre 2016 elején megvásárolható lesz a szigetországban. És akkor térjünk vissza a táncra, ahogyan ígértük, itt a videó:

És ha valaki ennek alapján már azt hitte volna, hogy ezt nem lehet tovább fokozni, annak csak egy szót mondunk: hordtáska!

Hozzászólások