- 2015. október 9., 17:42
A kütyüt elsősorban professzionális felhasználásra szánják, ezért igazán jól HMD-vel lehet használni.

Kiállításról kiállításra járva több olyan gyártóval is találkoztunk már, aki okosnak mondható gyűrűt fejleszt, a koncepció azonban eddig mindig megbukott ott, hogy a hardver nagyon nagy. Belátható időn belül ezt nem is biztos, hogy meg lehet változtatni: ezt az akadályt a Fujitsu sem tudta leküzdeni, amikor az év elején már belengetett, „Ring-type Wearable Device” nevű eszközt készítette. Főként az akkumulátorral gyűlt meg a baj most is, amit nem lehet elég piciben gyártani. Viszont ez nem akadályozta meg a mérnököket abban, hogy elkészítsék az eszközt, de belátták azt is, hogy az otthoni felhasználóknak nem fog kelleni egy ilyen méretű kütyü.

Így a fejlesztéseket inkább abba az irányba vitték el, hogy kiderüljön, hogyan lehetne professzionális feladatokra használni. Gyorsan ki is derült, hogy kiváló párost alkot egy HMD-vel (fejre csatlakoztatható kijelzővel), mégpedig akkor, ha a HMD-n futó szoftver irányítására használják. És főleg akkor hasznos, ha olyan környezetben teszik mindezt, amikor mindkét kézre szükség van; hiszen a gyűrű ahhoz azért elég kicsi, hogy közben egy szerszámot is lehessen tartani a kézben. Jól jöhet tehát mondjuk nagyobb gépek, elektromos vezetékek javításakor, stb.

A gyűrű Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál, alapvetően levegőben működő egérként működik, és van rajta gomb is. Ezt több mindenre lehet használni, például arra, hogy amikor lenyomva tartjuk, akkor egyszerűen a levegőbe rajzolva egy karaktert a HMD-n futó szoftver megfelelő menüpontjához ugorjunk. A Fujitsu a standon éppen ezt a képességet demózta, a fotón is látszik, hogy elég nagy pontossággal működik a bevitel. A gyűrűben NFC chip is van, amely más eszközökkel való kommunikációt hivatott megkönnyíteni. A Fujitsunál sajnos azt nem tudták megmondani, hogy mikor lehet kereskedelmi forgalomban elérhető termék a Ringből. Gyanítjuk, hogy addig még legalább hónapok vannak hátra.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00
2020. szeptember 14., 08:00
Hozzászólások