- 2015. október 9., 12:46
A Seven Dreamers feltalálta a szekrényt, amely a kimosott ruhát szépen összehajtogatja. Vagy nem.

A háztartási munkának egyre nagyobb része lesz gépesíthető. A klasszikus feladatok mellett (mosógép, mosogatógép) például már ma is robotokra bízhatjuk a porszívózást és a felmosást. A mérnököket a ruhák hajtogatásának kérdése is vonzza, ráadásul már igen régóta: a Seven Dreamers például már 2008 óta dolgozik a Panasoniccal és még egy másik japán vállalattal közösen egy olyan roboton, amely képes a frissen mosott ruhát szépen összehajtani és a szekrénybe tenni. A vállalat a CEATEC-re el is hozta a szerkezetet: a Laundroid külseje alapján leginkább egy bazi nagy szekrényre emlékeztet, amelyen csupán egy világító kör jelzi, hogy nem egy szimpla tárolóról van szó. Hogy belül mi van benne, azt nem tudjuk, mivel a demó sajátos módon úgy futott, hogy abból semmit sem lehetett látni: a pólót a „porondmester” némi önfényezés után betette egy sötét kamrába egy ajtón keresztül, amely aztán bezáródott, és később már csak az összehajtott pólót vette ki, két ajtóval odébbról.

Persze azért v A háztartási munkának egyre nagyobb része lesz gépesíthető. A klasszikus feladatok mellett (mosógép, mosogatógép) például már ma is robotokra bízhatjuk a porszívózást és a felmosást. A mérnököket a ruhák hajtogatásának kérdése is vonzza, ráadásul már igen régóta: a Seven Dreamers mérnökei már 2008 óta dolgoznak egy olyan roboton, amely képes a frissen mosott ruhát szépen összehajtani és a szekrénybe tenni. A vállalat a CEATEC-re el is hozta a kütyüt: a Laundroid külseje alapján leginkább egy bazi nagy szekrényre emlékeztet, amelyen csupán egy világító kör jelzi, hogy nem egy szimpla tárolóról van szó. Hogy belül mi van benne, azt nem tudjuk, mivel a demó sajátos módon úgy futott, hogy abból semmit sem lehetett látni: a pólót ugyanis a „porondmester” némi önfényezés után betette egy sötét kamrába egy ajtón keresztül, amely aztán bezáródott, és később már csak az összehajtott pólót vette ki, két ajtóval odébb. Igen, nekünk is ez jutott eszünkbe:

Igen valószínű, hogy a Seven Dreamers nem azért költött el több millió jent, hogy bohóckodjon egy sort, ezért előlegezzük meg, hogy működik a kütyü. Tegyük ezt annak ellenére, hogy a belső kamera felvétele sem volt éppen meggyőző, mivel rendesen ki volt kockázva, ami történik, valójában semmit sem láttunk. (Már, ha az volt egyáltalán a videón, ami éppen történik, ugye.) Mindez azért ennyire furcsa, mert a szekrényt a jövő évben már elő lehet rendelni rendelni. A cég mindenesetre ambiciózus terveket dédelget, 2017-ben megkezdené az első Laundroidok szállítását, 2019-re olyan modellel jelentkezne, ami nemcsak hajtogat, hanem mos és szárít is egyben, a 2020-as verzió pedig már arra is képes lenne, hogy a ruhákat szétválogassa, és több szobába is elszállítsa. Azért az bíztató, hogy a fejlesztő cég azt ígéri, hogy a megjelenésig további részleteket árul majd el a működésével kapcsolatban.

Az eredmény; csak éppen azt nem láttuk, mi történt

Kiindulva abból, amit (nem) láttunk, vannak azért még problémák bőven. A behelyezett póló összehajtogatása kb. 10 percig tartott, vagyis egy teljes adag mosás eredményével 6-8 órát is simán elszüttyög a Landroid. És ez még a jobbik eset, mivel mindent nem is biztos, hogy össze tud hajtani. A zoknikkal például még hadilábon áll (konkrétan nem csinál velük semmit), főleg ha összegyűrődtek mosás közben, és az is nagyon lassítja, ha nem egységes az adag, azaz vannak benne pólók, törülközők, nadrágok és szoknyák is vegyesen. Ez is jelzi, hogy a fő problémát az jelenti, hogy a ruhaneműkkel sokkal nehezebb bánni, mint a merev anyagokkal. Egyébként maga a folyamat kamerákkal, képelemzéssel (ruha felismerése, helyzetének meghatározása és fogáspontok megkeresése) és robotkarokkal működik, de tegye fel a kezét, akinek ezzel bármi újat mondtuk. További probléma még, hogy hiába a „kúl faktor”, a hajtogató robot annyira nagy, hogy nemcsak egy átlagos japán lakásban, hanem még egy 60-80 méteres lakásban sem igazán tudjuk elképzelni. De hátha 2076-ra lesz belőle kisebb verzió…

Címkék
Hozzászólások