- 2015. október 9., 16:20
Van egyszerűbb módja is a képalkotásnak, de jobb – sokak számára – biztosan nem létezik.
Hirdetés


some text

A CEATEC az a kiállítás, ahol a fejlesztések igen nagy százaléka az idősödő illetve valamilyen betegségben szenvedő emberek életének megkönnyítésére irányul, főként persze abból adódóan, hogy a társadalom Japánban igen gyorsan öregszik. A Fujitsu RETISSA is ebbe a trendbe illik: a látásproblémákkal küzdő felhasználóknak adja vissza az éleslátás élményét, mégpedig úgy, hogy nemes egyszerűséggel a retinára rajzolja a megjelenítendő képet. A szemüveg lézerfényt (RGB lézer) és egy félig áteresztő (MEMS) tükröt használ ehhez, köztes megjelenítő közeg nélkül. Egy kicsit talán ijesztőnek hangzik, a gyakorlatban azonban, az alatt a pár perc során legalábbis, amíg rajtunk volt a kütyü, semmi szokatlant nem éreztünk. És a kép valóban remekül látszódott.

Ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor érdemes megnézni, hogy miért éri meg ennyit szenvedni a képalkotással: hát azért, mert az egyénre szabott, precíz beállítást követően függetlenül a viselő egészségi állapotától, a kép élesen jelenik meg. Távollátóknak, erősen rövidlátóknak is, mégpedig szemüveg nélkül. Sőt, még látáskárosultak is tudják használni, feltéve, hogy a retina valamennyire azért ép. Érdekes kettősséget ad, hogy a képen, ha akarunk, akkor át is lehet nézni, illetve, mivel a vetítési méret csak a szemfelület egy kisebb részét foglalja el, mellette teljesen szabad kilátást kapunk. A trükkös dolog az, hogy bárhová is néztünk, bárhová is fókuszáltunk, a RETISSA képe mindvégig éles maradt.

A kiállított példányhoz még egy doboz is kapcsolódott, ez látta el árammal és adattal a szemüveget. A Fujitsu egy tabletet kötött a szemüvegre, jelezvén, hogy felhasználni szinte bármire lehet, amit szoftveresen le lehet programozni. A képminőség nem volt rossz, de túl jó sem: a felbontással nem volt gond, de a színek nem voltak azért nagyon élénkek. A RETISSA-ból jövőre lehet valami, a Fujitsu márciusban már tudná forgalmazni – de hogy ez valóban megtörténik-e, az erősen függ attól, hogy a projektbe bevont egyetemekkel, egészségügyi intézményekkel sikerül-e megfelelő felhasználási területet találni.

Main Tags