- 2015. október 10., 16:43
Ha a Panasonic összes terve megvalósul, 2018-tól a geekeket többé kis sem lehet majd rángatni a konyhából.

A Panasonic ugyan több kapható vagy hamarosan kapható terméket is elhozott a CEATEC-re, érdekesebb volt azonban megnézni azokat a terveket, amelyek megvalósítására a követőző öt évben fog sor kerülni. A vállalat a konyhát is átalakítaná, méghozzá alaposan. Azzal egyelőre láthatóan nem foglalkoztak a gyártó mérnökei, hogy a kigondolt ötletek megvalósítása olcsó is legyen, de ez ilyenkor még mellékes. Mire mindebből valóság lesz, az minimum három év, van tehát idő bőven kigondolni, hogyan lesz minden, ami ebben a cikkben szerepel, széles körben elérhető (vagyis olcsó)

Szóval, hogyan is főz majd 2018-ban az, aki fogékony a technológiai újdonságokra? A lábost például egyszerűen csak rárakja az indukciós tűzhelyre. Valahova. Mindegy, hogy hova, mert a tűzhely megnézi, hogy hol van a melegítenivaló. Eleinte viccből biztos néha még odébb is húzza majd a lábost, hiszen van követés funkció (amihez nem kevesebb mint 76 tekercset építettek be a borítás alá, bizonyosan nem költségtakarékos megoldás.)

Az viszont tényleg hasznos, hogy nemcsak négy, hanem akár több edényt is lehet majd használni, már ha azok elférnek egymás mellett.

Még mindig 2018-ban járunk, szakácsunk rég elfelejtette, hogy hova tette a konyhai mérleget. Nincs rá szükség, hiszen a főzőlap is le tud mérni bármit. Az „öntse fel két liter vízzel és párolja meg” típusú ételeknél ennél jobb funkció aligha létezik! Illetve egy akad mégis: a csap, amit nem kell nyitogatni, elég megmondani neki, hogy mennyi vizet szeretnénk. Nemcsak pazarlásmentes a módszer, hanem még azt is megspórolja, hogy az összeragacsozott felületeket később törölgetni kelljen.

Még ennél is jobb, hogy a Panasonic olyan lábosban is gondolkodik, amelyben saját keverőkanál van. Ennek motorja az indukciós tűzhelytől kapja a működéshez szükséges áramot. Az elgondolás jó, mivel így a folyamatos kevergetést igénylő ételek mellett sem kellene feltétlenül kint maradni a konyhában (vagy legalábbis lehetne haladni a többi munkával), viszont a koncepció láthatóan nem teljesen kiforrott, arra például még nincsen válasz, hogy az edényt mosogatni hogyan lehet majd.

A receptekhez is lesz segítség, méghozzá egy gigantikus konyhai tablet. Ami össze van kötve a hűtővel, így csuklóból tudja, hogy milyen zöldségek és más alapanyagok vannak otthon, és csak olyan recepteket ajánl fel, amelyeket valóban el is tudunk készíteni ezekből. Természetesen az alkalmazás meg tudja mondani, hogy melyik alapanyagból mennyit kell venni (a főzőlap meg mér, ugye), sőt, azt is ki tudja számolni, hogy összesen mennyit kell főzni ahhoz, hogy mindenki jóllakjon, és lehetőleg maradék se keletkezzék. Vagy csak egy egész pici. Hogy az egyes alapanyagokat hogyan lehet a leggyorsabban feldolgozni, ahhoz a tablet videós segítséget is mutat. Mondjuk répát vágni alighanem mindenki tud, de csontozásnál és bonyolultabb mutatványoknál tényleg hasznos lehet a dolog.

Ha 2018-ban lesz még Facebook, és a kajás fotók megosztása is menőnek számít, akkor azt is mindenki imádni fogja, hogy a tűzhely felett lévő lámpa nem csak egy egyszerű lámpa: ha elkészült az étel, akkor beépített kamerájával fotót készít, hogy az eredmény gyorsan a közösségi csatornákra kerülhessen. De ez csak az egyik cél, a másik az, hogy a tableten futó platform nyomon követi az étkezéseket, így kell neki valamilyen támpont arra vonatkozóan, hogy melyik nap mi került az asztalra.

A tablet a terítésben is segít (fotókkal, egyéb tanácsokkal), a látványt pedig a világ legpazarlóbb lámpája dobja majd fel. Akár úgy is, hogy az asztalból érintőképernyőt varázsol, hogy kiválaszthassunk egy közös családi videót, amit aztán a családfő egy laza kézmozdulattal a tökéletességbe hajló szobakert előtt lévő ablakra átlátszó kijelzőre dobjon – pár másodperc alatt geekparádéból giccsparádévá varázsolva az estét. Valahogy így:

Ez a mese most eddig tartott, hogy igaz lesz-e belőle bármi is, három év múlva kiderül.

Címkék
Hozzászólások