- 2015. október 10., 16:39
Bepillantást nyertünk abba, hogy a Panasonic milyen technológiai megoldásokkal készül a 2020-as Olimpiai Játékokra.

Először is egy olyan fordító géppel, ami a támogatott nyelvek között nagyjából azonnal működik, oda-vissza persze. A fordítót a Panasonic felturbózta még ezzel-azzal: például kérhetünk tőle tippet egy jó közeli étteremhez, vagy megkérdezhetjük, hogy merre van a szállodánk. Az egyelőre még csak prototípusként működő rendszer minden egyes funkciója olyan, hogy már ma is létezik (instant fordítást a Skype tud, minden mást a Google), viszont így egyben egyelőre még senki sem kínálja. Kérdés, hogy a Panasonic tud-e első lenni. És, hogy tud-e elég jó lenni.

A mostani állapot szerint például még csak az angol, japán, koreai és kínai nyelvek között működik a fordítás, igaz, 2020-ra további 6-8 nyelv csatlakozhat. Érdekesség, hogy a német nincsen közöttük: az európai nyelvek közül a spanyol és a francia esélyes, hogy bekerül a rendszerbe. Természetesen rákérdeztünk, hogy ez miért van: mivel a platformot első körben az olimpia alatt szeretnénk használni, a kormány kérésére választották ki ezeket a nyelveket, mégpedig azért, mert az elemzések szerint az idelátogatók közül ezeket fogják a legtöbben beszélni.

Kiterjesztése lesz a telefon kamerájával működő fordító, étlapokhoz, utcai táblákhoz, stb. Ennek érdekessége az, hogy a pozíció és a lekért adatok alapján releváns extra infókhoz juthatunk, például repülőtéri terminálok térképéhez – az információk pedig a lámpák villogásából olvassa majd ki a telefonok kamerája.

Egyelőre csak WonderPass néven fut az univerzális információs kártya, amelyet a tervek szerint az országba való belépéskor lehet majd kérni. Először is a biometrikus azonosítóval ellátott útlevelek chipjein található információ kerülne át bele, de működne bankkártyaként (taxi, szálloda, vásárlás), a szállodában szobakulcsként, metróbérletként, az olimpiai létesítményekben pedig belépőkártyaként is.

A biztonságért pedig nemcsak a chipen található adatok, hanem arcfelismerő rendszer is felelne (a biometrikus adatok alapján). Sőt, lehetne vele bérelni elektromos kerékpárokat is, amelyek 2020-ra, legalábbis a tervek szerint, el fogják lepni a várost.

Az olimpiára ideérkező, a hőséget nehezen tűrő látogatókat több hűsítő megoldás is várja majd: ez a mesterséges, és szépnek egyáltalán nem nevezhető fa például árnyékol, és párologtatott vízzel hűt, a buszmegállóhoz hasonló bódéban pedig napelemmel „meghajtott” légkondi működik.

A Panasonicnál számolnak a közbiztonság kérdésével is, a városban már most is megtalálható több tízezer kamera képét egyetlen központba továbbítanák, ahol globálisan elemeznék az adatokat – így nemcsak a tolvajok ellen lehetne védekezni, hanem vészhelyzet esetén is nagyon gyorsan lehetne reagálni. Hasonló megoldása több más japán gyártónak is van, a Panasonic a képjavítóival viszont egyedi képességet is adna: kettő, csak a filmekben látott trükköt láttunk, ami normál kamerákkal működik (ez azért fontos, hogy ne kelljen a meglévőket cserélni). Az egyik ködös képet javított fel annyira, hogy láthatóvá váljanak a járókelők, a másik pedig a rendszámfelismerésben segít.

És végül még egy apróság: a Panasonic egy olyan algoritmust is kitalált, ami a megjelenített képen kimaszkol mindent ami mozog, ezzel remélhetőleg a személyiségi jogok élharcosait is sikerül majd megnyugtatni.

A Panasonic a 2020-as és 2024-es olimpiák egyik szponzora lesz, így az igyekezete érthető.

Címkék