- 2016. október 4., 21:00
A Fujitsu egy nagyon egyszerű kütyüt mutatott be, amely a hallássérültek életét eléggé megváltoztathatja.

A készülék Ontenna névre hallgat. Nem lehet összekötni telefonnal, gomb sincsen rajta, csak egy kapcsoló (ami a bekapcsolására szolgál). A kütyü azon kívül, hogy rezeg, nem csinál semmit, viszont a hallássérültek számára mégis nagyon fontos eszközről van szó, mert a rezgés erőssége és üteme a környező hangoktól függ. Vagyis a készülék a hangokat fordítja le rezgésre. Az apróságot hajba lehet tenni, fülre is lehet erősíteni vagy bárhová – egészen addig, amíg olyan helyre kerül, hogy a finom rezgéseket is megérezzük.

A kütyü célja természetesen nem az, hogy a hallássérültek megértsék a beszédet: számtalan olyan helyzet van viszont, amikor egy siket veszélybe kerülhet, vagy lemaradhat valamiről, ha nem hallja, mi történik körülötte. Lehet szó akár egy autóról, amelynek hangja a hallók számára elárulja, hogy közeledik, akár egy hátulról közelítő, ugató kutyáról vagy egyszerűen csak az otthon megszólaló csengőről.

A készülék jelenlegi formájában még csak prototípus, de most készülnek kiadni az első tesztpéldányokat, hogy a siketek visszajelzései alapján finomítsák a működést. A jelenlegi modell nem tesz például különbséget a zajok között, egy tömeg morajlása vagy egy jármű ugyanazt a hatást váltja ki, és a kütyü nem alkalmazkodik az alapzajhoz sem. Szintén a visszajelzések alapján dől majd el, hogy a finomabb vagy a durvább rezgés válik be inkább. Ha minden jól megy, a készülék kereskedelmi forgalomba 2017 folyamán kerülhet.

Címkék
Hozzászólások