- 2016. október 6., 14:00
Ha egy lakás poros, azt nem elég kiporszívózni, hiszen a porszemek a levegőben is repkednek. A megoldás? Egy drón!

Úgy látszik, hogy a Creative Technology Corporation nevű japán vállalatnak nem az ózonnal működő cipő szagtalanító a legérdekesebb ötlete: a cég előállt egy olyan drónnal is, ami a lakások levegőjét hivatott megtisztítani. Végül is nem rossz az ötlet, hiszen az tényleg igaz, hogy a lakásban a porszemcsék nem „ülnek” le az asztalra, hanem folyamatosan repkednek a levegőben is.

Laboratóriumi körülmények között teljesen jól is működik a készülék, amely a hátára szerelt szűrőbetétnek hála tényleg ki tudja szűrni a levegőből a port – viszont a tervezőknek vagy egy cseppet sem elhanyagolható gondja. Mégpedig az, hogy egy lakásban már nem annyira egyértelmű a repülő takarító hasznossága, mivel a propellerei eléggé felkavarják a levegőt, ami a porszemeket is odébb tessékeli, így pedig elég nehéz „megfogni” őket. A CTC-nél persze biztosak benne, hogy sikerül majd egy olyan formatervek kialakítani, amelynél megoldják ezt az akadályt.

Innentől kezdve más probléma már nem lesz: a drón arra már most is képes, hogy automatikus módban a tereptárgyak kikerülésével szépen lassan végigjárja a lakást, vagyis elvileg minden adott lesz majd ahhoz, hogy a kütyü nap közben, amíg senki sincs otthon, megtisztítsa a levegőt.

Címkék