- 2016. október 7., 13:00
Olcsó, gyors, felhő nélkül működő és gyártásra kész 3D szkennert mutatott be egy startup.

Gyorsan, akár 4 másodperc alatt és akár ember méretű objektumokat digitalizál a Shun’X nevű készülék, amelyet a VRC készített. A tárgyak digitalizálása egy ideje már foglalkoztatja a gyártókat, és vannak is nagyon jó termékek a piacon – a japán vállalat éppen ezért egy olyan berendezés megalkotását tűzte ki célnak, amely ugyanazt tudja, mint a piacon lévő modellek, csak sokkal gyorsabban és jóval kisebb méretben. A gondolatot pedig tett követte: a Shun’X háromszor gyorsabban, 4 másodperc alatt digitalizál, alapterülete pedig mindössze 6 négyzetméter, ami 50-100 százalékkal kisebb, mint a jelenleg piacon lévő megoldások.

A digitalizálást két-két négyes csoportba rendezve összesen nyolc Nikon és nyolc ASUS kamera végzi, a Nikonok rögzítik magát a képet, az ASUS kamerái pedig (Xtion Pro Live modellekről van szó) a digitalizáláshoz elengedhetetlen mélység információkat tárolják el. Az információkat a Shun’X mindössze 4 másodperc alatt rögzíti, ami főleg az élő tárgyak digitalizálásánál előny, mivel sokkal kisebb az esélye a bemozdulásnak. A tizenhat kamera képét egy célszoftver elemzi, a virtuális másolatot pedig nagyjából két és fél perc alatt készíti el. Itt elsősorban nem a sebesség a lényeges (bár az sem rossz), hanem az, hogy a folyamat nem a felhőben, hanem a helyi gépen történik.

A gép gyártásra kész, de startupról lévén szó, ahhoz hogy legyen is belőle valami, relatív nagy számú megrendelésre van szükség – ez több tucatnyi tételt jelent, ami azért nem tűnik teljesíthetetlennek. Ha ezt a mennyiséget sikerül elérni, akkor a masina ára megáll 75 ezer dollárnál (nagyjából 21 millió forint), a digitális modellek elkészítésének darabköltsége pedig 10 dollár alatt marad. A piacon lévő modellek költségei minimum két-háromszorosak.

Címkék