- 2010. január 7., 10:08
Rövid távon minden tévétechnológiáját lecseréli a Sharp, amelynek első lépése az UV²A technológia...
Hirdetés


some text

Rövid távon minden tévétechnológiáját lecseréli a Sharp, amelynek első lépése az UV²A technológia bevezetése volt még tavaly szeptemberében.

CES 2010

Az új eljárás a Sharp szerint a jobb apertúrának köszönhetően jobb feketét és jobb kontrasztarányt biztosít (azaz kevesebb a szivárgó fény) valamint a maximális fényerő is nő használatával. 2010-ben a gyártó az RGB helyett/mellett bevezeti az RGBY rácsszerkezetet, amelytől élénkebb árnyalatokat várhatunk, és amely a megjeleníthető színek számát gyakorlatilag végtelenre (billiós nagyságrendűre) növeli. A Sharpnak nem ez az első próbálkozása negyedik szín bevonásával, korábban a bordó árnyalatot használták néhány tévében, ám akkor az nem aratott túl nagy sikert – vajon most mire megy a negyedik, sárga színű pixel? A harmadik, egyben utolsó technológiai váltás adja magát, egyre több készüléknél vált CCFL-ről LED-re a Sharp is. Becslések szerint 2010-ben az Amerikában eladott Sharp tévék több mint fele LED-es lesz!

CES 2010

Végre a Sharp a dizájnra is kezd odafigyelni, a 2010-es felhozatalban megjelennek a Full Flat névre keresztelt készülékházak, amelyek a „keret nélküli” kialakítást takarják – hozzá kell tennünk, hogy a Sharp elnevezése minden eddigi közül a legkorrektebb, semmi olyan nem ígér ugyanis, ami nem teljesülne. A dizájnnal kapcsolatos döntés az is, hogy a hátsó LED-es kialakítás egyelőre parkolópályára került, a Sharp is vékonyítja ugyanis a tévéket – az idei kínálatban 1,6 col, azaz kb. 4 cm a legvékonyabb 40 colos megjelenítője.

CES 2010

Ami a hozzáadott szolgáltatásokat illeti, a Sharp AQUOS NET csak az USA-ra nézve tartalmaz újdonságokat, az Amerikában két éve útjára indított szolgáltatás streaming video képességgel bővül (Netflix és társai) és lesz rajta Twitter is – utóbbival ráadásul nemcsak olvasni, hanem visszaírni is tudunk majd.

A 3D-vel késésben van a Sharp, idén valószínűleg nem lesz piaci modell, viszont prototípus már van, amelyet a kiállításon is megnézhetünk majd.

Új termékcsaládok

A csúcsmodell a LED-es háttérvilágítású, RGBY technológiával készült LE900 széria lesz, amely 4 cm vastag csupán, és 52, 60 valamint 68 colos mértben lesz megvásárolható. Panelje 240 Hz-es képfrissítésre képes X-Gen panel, amely valójában 120 Hz-es képalkotást jelent, scanning backlighttal kombinálva. Az LE820/810 széria ugyanezt tudja, de csak 120 Hz-es, scanning backlight nélkül. CCFL fronton az LE88 és LE77 sorozat lesz a csúcs, ezek egyelőre csak 60 colos méretben készülnek, tudásuk pedig az LE920/LE820 modellekéhez hasonlít, a LED-es háttérvilágítást leszámítva természetesen. Kisebb méretben a D78 és D68 (32, 40, 46, 52 col) szériák érkeznek.

Blu-ray fronton az új modell a BD-HP70U lesz, Amerikában streaming video képességgel, Európában csak RSS olvasóval. Érdekessége a rendkívül alacsony, csupán 14 wattos maximális fogyasztása lesz.

További termékek

A Sharp nemcsak a tévépiacon akar nagyot dobbantani 2010-ben. Márciusban megkezdődik a sakai gyárban a Thin Film Si PV napenergiapanel termelése, amely a korábbinál jóval hatékonyabb, igaz nagyobb méretű is; amíg a mostani technológiával (kristályos Si PV) egy 152×152 mm-es cella legfeljebb 4 Watt leadására képes, addig az új eljárással készült, tízszeres méretű panel 142 wattot is le tud adni. A Sharp a kereslet ugrásszerű növekedésére számít, így tervezi a gyártás beindítását az EMEA régióban, Észak-Amerikában valamint Dél-Amerikában is.

Végül, de nem utolsó sorban – bár ez már nem szórakoztatóelektronika – a Sharp a háztartási termékeknél is igyekszik olyan megoldásokat bevezetni, amelyek a mindennapi életünket teszik kényelmesebbé. Ez persze rengeteg dolgot jelenthet, közülük most csak egyet emelnénk ki, mégpedig a távirányító segítségével szabályozható fényerejű és színű LED-es lámpatestet.

CES 2010

Hozzászólások