- 2010. január 8., 08:27
A Marvellnél első ránézésre e-booktól a netbookig minden volt – valójában azonban egyetlen chip, az ARMADA...

A Marvellnél első ránézésre e-booktól a netbookig minden volt – valójában azonban egyetlen chip, az ARMADA 610 volt a középpontban.

CES 2010

A kiállított termékekben ugyanis az volt a közös, hogy mindegyiket ez az SoC, azaz System on Chip hajtotta meg. Az ARMADA-ról annyit érdemes tudni, hogy a Marvell a Qualcomm-féle Snapdragon ellenfelének szánja, és gyakorlatilag bármilyen eszközt lehet rá építeni. Alapja egy 2 GHz-es v7-es ARM processzor, amelyet Full HD videoprocesszor, integrált WiFi és USB 2.0 vezérlő egészít ki. A Marvell a skálázhatóságot példásan be is mutatta; standját netbook, többféle elektronikus könyv, egy mini számítógép és egy médialejátszó is helyet kapott.

CES 2010
CES 2010

Közülük talán a legérdekesebb a Spring Design Alex e-book volt, amelyet tegnap jelentenek be hivatalosan – ettől a naptól elvileg meg is lehet már vásárolni. A gép a szokásosnál magasabb kialakítású, mert az eInk kijelző alatt egy apró színes TFT is helyet kapott rajta. Ez elsőre talán feleslegesnek tűnik, de a kijelzők közötti rendszer nagyon jól ki lett találva; az eInk egyrészt a gyors képváltásokra nem alkalmas, így videok (flash animációk) nem játszhatók le rajta, ezek viszont az alsó kijelzőn meg tudnak jelenni.

Másrészt a színes kijelző egyben érintőképernyő is, amely segítségével a weblapokon navigálhatunk például (az eszköz teljes értékű böngészőt is kapott).

CES 2010
CES 2010
CES 2010

Ilyenkor a weblapokon ujjunkkal mozoghatunk, amit pedig középre mozgatunk, az pedig néhány másodpercen belül a fekete-fehér eInkre is kikerül. Az eInknek is van egy érdekes tulajdonsága, mégpedig az, hogy intelligens vezérlést kapott, képfrissítéskor csak azokat a képpontokat törli, amelyeknek változni kell. Ezzel a szokásos 2-3 mp körüli frissítési időt sikerült 1 mp alá csökkenteni, ami nagyon jó eredmény! A tartalom belső memóriára kerül, a készülék nemcsak USB-n keresztül, hanem LAN-on illetve WLAN-on is feltölthető. Emellett 3G internetezési lehetőség is van – így az Amazon Kindle elleni harcban már csak arra van szükség, hogy legyen egy tartalomszolgáltató partnere is a Spring Design Alexnek.

CES 2010
CES 2010

A másik érdekességet az a minigép jelentette, amely alig nagyobb, mint egy fali konnektorba dugható töltő. Ennek ellenére belsejében egy komplett számítógép lapul, Ethernet és USB csatlakozóval, opcionális WiFi adapterrel. A gép Linux operációs rendszert futtat, van HDMI kimenete, lejátszik akár 1080p-s videofájlokat is és távolról is menedzselhető. Ideális otthoni NAS, fájlszerver, letöltőközpont, stb. kialakítására – de persze a lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen.

CES 2010

A standon egy netbook és egy médialejátszó is volt, ezek a 1080p képességet és az alacsony, 1 wattos fogyasztást használják ki. Kérdésünkre, hogy egy atomos konfigurációhoz képest mekkora az ARMADA 610 teljesítménye, azt a választ kaptuk, hogy összehasonlítható – a kiállított darabot kipróbáltuk ugyan, és semmi gondunk nem volt a gyorsasággal, de messzemenő következtetéseket nem szeretnénk levonni, mert egy eléggé lecsupaszított kezelőfelülettel álltunk szemben. Ráadásul az előző postban szereplő enTourage eDGe eléggé lassúcska volt.

A Marvell egyébként állítólag 10 ezer ARMADA 610-et küldött ki fejlesztőknek, ami azt jelenti, hogy ha csak minden tizedik esetben termék is lesz a dologból, az év vége felé eláraszthatnak minket az ARMADA-alapú termékek.

Címkék