- 2010. január 11., 19:58
Amint azt sejteni lehetett, valamennyi nagyobb gyártó bemutatta 3D-s tévéjét és kapcsolódó hardvereit.

Amint azt sejteni lehetett, valamennyi nagyobb gyártó bemutatta 3D-s tévéjét és kapcsolódó hardvereit.

CES 2010

A CES 2010 legfontosabb üzenete egyértelműen az, hogy jön a 3D – a Panasonic és a Sony biztosan, az LG, Samsung és a Toshiba pedig valószínűleg idén dobja piacra az első készülékeket.

Az CES első két napján felkerestük az LG, a Panasonic, a Samsung, a Sharp, a Sony és a Toshiba standját, valamint a megnéztük a Sharp prototípusát, hogy összehasonlítsuk, mire képesek a HD megoldások. Amit biztosan állíthatunk, az az, hogy a plazma jobb 3D-re, viszont az is tény, hogy az egyes gyártók képminősége és 3D-je között nagyon kicsi a különbség.

CES 2010

Az LCD- és plazmatévé tesztjeinkből is kiderült már, hogy nagyfelbontású anyagokkal a HDTV-k képminősége kiváló, s főleg akkor, ha csak azt a készüléket látjuk, amit megvettünk, szinte biztos, hogy nem leszünk elégedetlenek. Az LCD- és plazmatévék inkább az SD tartalommal küzdenek, viszont mivel a 3D már szigorúan csak HD lesz, az elektronikának kevesebb szerep jut; nem kell zajt szűrni, nem kell felkonvertálni, nem kell deinterlace-t végezni. A fejlesztések rövid távon – főleg az LCD-k esetében – a válaszidő csökkentésére irányulhatnak, vagy egy másik lehetséges alternatíva lehet a Quad Full HD piacra dobása, amely a jobb minőséget adó (vibrációmentes) passzív rendszerek felé viheti el gyártókat. Mert az egyértelműen bebizonyosodott Las Vegasban, hogy senki nem meri megkockáztatni, hogy ne legyen Full HD-s a 3D HDTV-je, így első körben minden tévégyártó aktív szemüveges rendszert fog piacra dobni.

CES 2010

A plazmák működési elvük miatt a 3D-re jobbak, ennek elsősorban a Panasonic lehet(ne) a nyertese, mert bár az LG-nek és a Samsungnak is van 3D-s plazmatévéje, biztos, hogy a két koreai nem ezeket nyomja majd. A minőségbeli különbség egyébként elég kicsi ahhoz, hogy könnyen lehessen ellensúlyozni; sokkal inkább az lehet a döntő, hogy az egyes gyártók milyen tartalomszolgáltatókkal tudnak megállapodni. Amerikában, és a világ más pontjain. Erre megintcsak többféle elképzelés született: a Panasonic például a 3D-s Blu-ray lemezekre és a DirecTV-re, a Sony a játékokra, valamint a Samsunggal és a Toshibábal együtt a 2D-3D konverzióra is gyúr. Majd meglátjuk, hogy végül mi lesz, de az a gyanúnk, hogy az európai, de főleg a magyarországi 3D terjedése elé a megfelelő tartalom hiánya hatalmas akadályokat gördít majd. Ami az árakat illeti, optimisták lehetünk, bár pontos adatokat nem kaptunk, a standon folytatott beszélgetéseink alapján úgy tűnik, hogy a 3D miatt fizetendő felár minimális lesz – de azért ez tipikusan a nyugtával dicsérd a napot tipikus esete! Kiderült az is, hogy bár a 3D idén megjelenik, a gyártók reálisan látják a helyzetüket; tudják, hogy értékelhető mennyiséget csak jövőre tudnak eladni térbeli képet előállító készülékekből.

CES 2010

A 3D-s tévék 2011-ben a Blu-ray szekerét is megtolhatják. Azok a gyártók, akik kijöttek 3D-s tévével, majd minden esetben kapcsolódó Blu-ray lejátszót is piacra dobtak, a Panasonic pedig az első hordozható 3D-s kézi kamerát is megmutatta.

CES 2010

A 3D teljesen a háttérbe tolta viszont az OLED-et, új tévébejelentés nem is volt. Legfeljebb annyi történt, hogy a Sony és a Samsung is kísérletezik a 3D-s verzióval, de ezek kis méretük miatt 3D-s felhasználásra felejthetők. Szintén felejthető a szemüveg nélküli 3D, amelyet többen is elhoztak a CES-re – a nagyok közül az Intel és a Samsung megoldását lestük meg.