- 2010. január 11., 19:59
A mindenféle 3D-s eszköz mellett az idei CES egyértelmű slágerei a tabletek és az e-book olvasók voltak.

A mindenféle 3D-s eszköz mellett az idei CES egyértelmű slágerei a tabletek és az e-book olvasók voltak. Az első kategória dömpingjét minden bizonnyal a Windows 7 multitouch-képességének, az Apple iSlate generálta hype-nak és az érintőképernyős mobiltelefonok sikerének köszönhetjük, míg az utóbbi egy természetes folyamat, amit az Amazon indított el a Kindle sikerével, illetve más gyártók, nem feltétlenül a CES-hez kötött e-book olvasói fogadtatása.

CES 2010

Nevezhetjük őket táblagépeknek, slate-eknek vagy MID-eknek, egy biztos: sok gyártó szerint ez az év a táblagépeké lesz. Egyes céges a már egyszer kipróbált, de elhagyott klasszikus táblapc-koncepciókkal érkeztek, ilyen volt például a Lenovo U1 is: vegyél egy normál, billentyűzetes noteszgépet, és tedd lekapcsolhatóvá vagy eltüntethetővé a klaviatúrát. Ez a kategória egyáltalán nem újdonság, évek óta vannak ilyen gépek a piacon (mi is teszteltünk hasonlót a mindent kibíró Panasonic Toughbook CF-19 személyében), és eddig nem volt igazán sikeres. Mások inkább a slate-nek nevezett eszközökben bíznak, ami jobban hasonlít a pár éve hősi halált halt UMPC, illetve az Intel által MID-nek nevezett, de eddig sok sikert el nem érő gépekre.

CES 2010

Ha megnézzük a szótárban, a slate magyarul írótáblát, palatáblát jelent – és találó is ez az elnevezés, mivel ezek a készülékek nem rendelkeznek fizikai billentyűzettel, hanem ujjunkkal, esetleg valamilyen tollszerű eszközzel használhatjuk őket. A 10"-től lefelé gyakorlatilag minden mérettartományban mutattak be ilyeneket, az LG GW990 például 4,8"-es kijelzőjével alig nagyobb egy mai okostelefonnál, míg a Microsoft által bemutatott HP Slate, vagy a Haleron iLet már jóval nagyobb, de még mindig könnyen hordozható. Persze nemcsak Windows 7 futhat ezeken a gépeken: hallani androidos és más linux-alapú rendszert futtató gépről is. Különösen az NVIDIA szerint várható a slate-ek előretörése – a most bemutatott Tegra 2-vel ezt piacot is meg akarják hódítani. Hasonló tervei vannak a Freescale-nek és a Marvellnek is.

CES 2010

Marvell Armada 610

Nagyon népszerűek voltak az e-book olvasók is – a Kindle DX ugyan nem újdonság, de végre nemcsak az USA-ban használható. A nagy cégek, így az LG és a Samsung is beszállt a versenybe, de az igazán jópofa újdonságokkal kisebb cégeknél találkoztunk. Az érdekesebb modellek közé tartozik a Skiff, a QUE proReader, és persze a netbookkal kombinált enTourage eDGe.

CES 2010

A minket érdeklő kérdés azonban nemcsak az, hogy ezek mikorra érnek el Magyarországra, hanem az is, hogy milyen tartalom érhető majd el rájuk. A Kindle sikere is bizonyította, hogy a hozzáadott digitális könyvesbolt alapvető fontosságú, és ezt érzik a cégek is, hiszen sok bejelentés szólt nemcsak magáról a hardverről, hanem egyben egy tartalomszolgáltatóval kötött szerződésről is - a Samsung például a Google Booksszal paktált le.

Címkék