- 2011. január 5., 09:08
Hatvannégy eszköz egyedi vezérlésére képes a Trane csúcskategóriás hőszabályozója.

Az egyik legelső kütyü, amit a CES Unveiled rendezvényen láttunk, nem kapcsolódik szorosan az IT/házimozi témaköréhez, de volt annyira érdekes, hogy megemlékezzünk róla. Meg persze azért filmnézés közben sem árt, ha mindig kellemes a hőmérséklet, így egy egészen távoli kapcsolat mégiscsak van.

A Trane nevű cég egyik termosztátjáról, a Comfortlink II-ről van szó, amely szinte minden gyártó légkondicionálóit illetve fűtőberendezéseit tudja kezelni. Az eszköznek persze több érdekessége is van. Az egyik az, hogy termosztáthoz képest meglehetősen nagy, mert az előlapja egy 7 colos, érintésérzékeny kijelzőt tartalmaz. Ennek segítségével végezhetjük el a konfigurációt, valamint a kijelző egy extra funkciót is ad, ugyanis a vezérlő képkeretként is használható. További érdekesség, hogy a Comfortlink II összesen akár nyolc különböző zónát is tud kezelni, és minden zónában akár nyolc eszközt tud vezérelni, így nem okoz számára gondot, ha a ház minden szobájában más és más hőmérsékletet kell tartani.

A Comfortlink II további érdekessége, hogy képes felcsatlakozni WiFi hálózatra, azon keresztül pedig az internetre. A helyi hálózaton lévő gépekkel lehetőség van arra, hogy a hőmérsékletet PC-n állítsuk be és kövessük nyomon, míg az internetkapcsolatot használva a kütyü minden nap öt napra előre letölti az időjárás-jelentés adatait, és azokat természetesen meg is jeleníti a kijelzőn. Emellett remek statisztikák is készülnek, amelyek még azt is tartalmazzák, hogy az adott zónában az adott berendezések percre pontosan mennyit működtek.

A Trane az USA-ban heteken belül megkezdi az eszköz forgalmazását – pontos árat egyelőre nem kaptunk, a cég képviselőjétől csak annyit sikerült megtudni, hogy a Comfortlink II néhány száz dollárral kerül majd többe, mint a jelenlegi csúcsmodell. Európai verzió is lesz, de nem tudni, hogy mikor, az viszont biztos, hogy annak hardvere más lesz, mint a CES-en kiállított, és az USA-ban forgalomba kerülő típus.

Címkék
Hozzászólások