- 2011. január 7., 14:31
Többször is írtunk már a Misa cég Kitara nevű digitális gitárjáról, de most végre élőben is volt szerencsénk hozzá.

Többször is írtunk már az ausztrál származású Misa cég Kitara nevű digitális gitárjáról, de most végre élőben is volt szerencsénk hozzá, és a hangszer egyszerűen gyönyörű!

Mindenki képzeljen el egy klasszikus elektromos gitárt, amelynek azonban hiányoznak a húrjai és a feje, a test közepén viszont egy 8”-os érintőképernyő, a nyakon pedig nagy számú fémlapocska található. Az előbbi feladata, hogy helyettesítse a húrokat, azaz itt „pengethetünk”, míg a nyakon elhelyezett érintkezők a lefogást szimulálják.

Így leírva egyszerűnek tűnik az elv, és valóban meglepő, hogy korábban nem készített senki ilyet. A Kitarával tényleg jól lehet gitározni, legalábbis ez látszott a rögtönzött próba alapján, bár az biztos, hogy a fizikai húrok hiánya megszokást igényel. Az érintőképernyőn megjelennek a virtuális húrok, amelyek szép vizuális effektekkel mutatják, hogy használatban vannak – természetesen ez inkább a nézőknek szól, mint a zenésznek. A készülék nemcsak gitárként működik, hanem egy valódi polifónikus digitális szintetizátorként is, komplett MIDI támogatással, tehát egészen egyedi improvizációkra is lehetőséget ad.

Címkék