- 2011. január 9., 19:23
A szemüveg nélküli 3D rendszerekhez szükséges, speciális streamet számolja ki valós időben a 3D TV BOX.

A szemüveg nélküli 3D rendszerekhez szükséges, speciális streamet számolja ki valós időben a 3D TV BOX.

A szemüveg nélkül 3D képet előállító rendszerek egyelőre még nem piacérettek, azonban a technológiai nehézségek leküzdése után még egy feladat vár a tévégyártókra, megfelelő tartalommal is el kell látni a megjelenítőket. A szemüveg nélküli 3D tévék több optimális nézési ponttal dolgoznak (a mostani prototípusok 50-65 colos méretben 3-9 ponttal), és eltérő működési elvük miatt a megjelenítendő tartalom speciális feldolgozását igénylik. A Blu-ray lemezeken lévő frame-by-frame illetve a kábeltévé-csatornákon érkező side-by-side jel nem megfelelő ezeknek a tévéknek, márpedig, ha valaki labdába akar rúgni a 3D piacon, akkor gondoskodnia kell a fenti tartalomtípusokkal való kompatibilitásról is.

És itt jön képbe az iPont, amelynek 3D TV BOX névre keresztelt prototípusa a hiányzó láncszem: a „doboz” bármilyen 2D és 3D-s tartalomból képes olyan jelet előállítani, ami már a szemüveg nélküli 3D tévéknek is megfelel. Szoftveres megoldásról van szó: a 3D TV BOX tulajdonképpen egy közönséges PC, amelynek NVIDIA GPU-ja hajtja végre a számítási feladatokat, valós időben, gyakorlatilag késlekedés nélkül. A jelenlegi rendszer öt nézőpontot szolgál ki, amivel akár 120 fokos „nézési tér” is kialakítható, de a teljesítménye elég 20+ nézőpont renderelése is. Full HD felbontású bementi anyagnál, öt nézőponttal a 3D-s végeredmény kb. 780×1080 pixel felbontású. (Az iPont a CES-en a Tridelity 65 colos megjelenítőjével demonstrálta a set-top-boxot.)

Az iPont célja a kiállításon az, hogy megismertesse a nagy szórakoztatóelektronikai gyártókkal a 3D TV BOX-ot, és a jelek szerint ez tökéletesen sikerül is, mert legalább három nagy gyártó élénk érdeklődést mutat a technológia iránt. Az iPont ügyvezető igazgatója, Korcsok Zoltán a CES-t követően árulja majd el, hogy mely cégekkel haladnak biztató irányba a tárgyalások. A rendszer egyelőre 85%-os állapotban van, de néhány hónap alatt teljesen elkészülhet – egyelőre azért sincs még készen, mert a leendő ügyfelektől is függhet, hogy mit tud majd a végleges verzió.

A 3D-3D konverzió mellett a 3D TV BOX képes arra is, hogy kétdimenziós streamből számoljon 3D-s képet (vagy fordítva) ami akár hirdetéseknél is jól jöhet – az iPont nemcsak a házimozi irányába, hanem a hirdetési piac felé is nyitott. Emellett két webkamera képét is össze tudja illeszteni, és térbeli képet számolni az adatokból. A rendszer paraméterezhető is, a mélység nagy széles tartományban és nagyon finom lépésközökkel állítható (akár teljesen ki is kapcsolható). A box egyelőre nem „okos”, de mivel XBMC fut rajta, könnyen megtanítható bármire, akár a Netflix és társai is integrálhatók, ha a „kliens” úgy kívánja.

A tévéket az iPont a Palace Cinemas segítségével teszteli odahaza a nagyközönségen, a West Endben található mozi előterében 2010. november vége óta működik azt a 65 colos kijelző, amelyen az aktuálisan futó illetve a bemutatásra váró 3D-s filmek előzeteseit lehet megnézni, 3D-ben, szemüveg nélkül.

Hozzászólások