- 2011. január 9., 18:01
A robotporszívók mellett egy egészségügyi, levegőtisztító robotot is találtunk a Moneualnál.

Az eddigi kiállításokon az extradrága, aranyból készült számítógépházzal ismertséget szerző Moneual standján bukkantunk erre a készülékre, ami alapvetően egy robot légkondicionáló.

A készülék funkciója egyszerűen a szoba levegőjének tisztítása – de ahelyett, hogy nekünk kéne egyik szobából a másikba vinni, ő maga megy oda, ahol úgy érzi, szükség van rá. A készülék mérete egy nagyobb szemetesének felel meg. A robot önállóan visszatér a dokkolójához, ha szükséges, és a levegő szűrésén felül egy általános ellenőrző szolgáltatást is beleépítettek: képes a mellékelt karra szerelhető érzékelő segítségével figyelni a viselő egészségi állapotára.

A nagyobb változat tetején található egy 7”-os érintőképernyő is, ami tulajdonképpen egy önálló, Windows 7-et futtató tablet, egy külön egészségügyi monitorozó programmal, ami az interneten keresztül is tudja továbbítani az adatokat a páciensről.

Persze ha már egy robot kész van, akkor nem lehet megállni: a cégnél közönséges robotporszívók is voltak. (A cégnek egyébként 2007 óta van robot üzletága.) Az iRobot Roombára emlékeztető szerkezet a Moneual mérnöke szerint „takarításból éppen azt tudja, mint a Roomba” (úgy mozog, úgy használja a keféket, stb.), ennek ellenére a robot állítólag teljes mértékben saját fejlesztés. Az minden esetre biztos, hogy a Moneual azért egy kis egyediséget is csempészett a dologba, mert a robothoz jár egy távirányító is, amivel kézi vezérlésre kapcsolhatunk, ha át szeretnénk venni az irányítást. A cég szerint a porszívózás így játékként is felfogható, de valójában inkább akkor lehet szükségünk a beavatkozásra ha a lakás egy eldugott szegletébe a robot rendszeresen nem jut el.


Címkék