- 2011. január 11., 10:24
Frissítette geekek körében népszerű programozható robotját az iRobot.

Az amerikai iRobot a CES-en a porszívó és felmosó robotokon túl egy programozható robotot is kiállított. A korábbi Create-tel ellentétben ez a robot azonban nem a porszívó robot kibelezett, csatlakozási lehetőségekkel ellátott változata, hanem sokkal inkább az iRobot folyamatban lévő fejlesztéseit félkészen felvonultató szerkezet. A készüléket jelen állapotában úgynevezett „telepresence” felhasználásra szánják, hogy úgy lehessen jelen egy-egy megbeszélésen, mintha a távoli irányítója ülne a teremben. Persze üzleti tárgyalásoknál nyilván nincs értelme, de nagyvállalatok távoli üzemeinek akár napi vagy heti szintű virtuális látogatásához már annál inkább el tudjuk képzelni.

Az aktuális trendnek megfelelően az oszlop szerű robot legfelső pontján egy iPad szimbolizálja a fejet, amit természetesen egy kamera egészít ki, hogy a robot által helyettesített személy is lássa a robot környezetét. A robot magassága 90 és 150 cm között állítható, a mozgást pedig három kerék biztosítja. A robot a környezetéről való információszerzéshez ugyanazt a PrimeSense technológiát használja, mint ami a Microsoft Kinectet is hajtja. Ezt a technológiát egészítették ki lézeres távolságmérőkkel és ultrahangos szkennerekkel, de nem maradhattak le a hagyományos ütközés érzékelők sem. Ezekkel az érzékelőkkel a robot - az iRobot hagyományos háztartási robotjaival ellentétben - képes feltérképezni a környezetét és abban ütközések nélkül intelligensen közlekedni.

A robot egyik legfontosabb áttörése talán az iPad alkalmazása. A szerkezetet ugyanis a táblagép (ami lehet akár Androidos is) irányítja, így aki tud iPad-re vagy Androidra szoftvereket írni, az az iRobot AVA-t is tudja programozni. A robotot magát az iRobot Linux alapú Aware2 rendszere kezeli.

A 18 kg-os robot kb. 6 órát képes egy feltöltéssel üzemelni, és a Roomba robotokhoz hasonlóan automatikusan feltölti magát, amikor eljön az ideje. Az iRobot sajnos sem a robot árát, sem pedig a megjelenés várható időpontját nem volt hajlandó elárulni, de azt elmondták, hogy néhány fejlesztő már kapott belőle tesztpéldányt.

Címkék