- 2011. január 11., 12:44
A porszívó, ablakmosó és dinoszauruszt alakító robotok után mi jöhet még? A fókakölyök robot!

A porszívó, ablakmosó és dinoszauruszt alakító robotok után mi jöhet még? A fókakölyök robot!

Ne gondoljuk azonban azt, hogy valamiféle játékszerről van szó: a PARO nevű fóka ugyanis terápiás célokat szolgál, és gyerekkórházban, idősek otthonában teljesíthet szolgálatot. Ennek megfelelően ára is elég magas: 6000 dollár, azaz valamivel több, mint 1,2 millió forint.

Ezért a pénzért cserébe egy viszonylag nagyobb méretű fehér fókafiókát kapunk, ami akkumulátorral működik – tölteni úgy lehet, hogy a „szájába” dugjuk a tápegység cumira emlékeztető csatlakozóját. Maga a robot igazán mozogni nem tud (azaz nem követ bennünket a lakásban), de mellső uszonyait, farkát és fejét tudja mozgatni, képes a szemével hunyorítani, tehát minden olyat megcsinál, amitől egy kölyökfóka „cuki”.

Bár kívülről valóban egy nagyobb plüssállatnak tűnik, a beépített technológia valóban komoly: Paro többféle érzékelővel is rendelkezik, így képes érzékelni az érintést, a fényt, a hangot, a hőmérsékletet és saját helyzetét is. Képes megtanulni a nevét, és „nevelhető”, azaz ha megsimogatjuk valamiért, akkor megtanulja, hogy az a valami helyes viselkedés – ha pedig rácsapunk, akkor legközelebb megpróbál úgy viselkedni, hogy ne kapjon büntetést.

Címkék
Hozzászólások