- 2011. január 12., 10:55
A CES idén nemcsak a tévékről szólt: szép számmal találkozhattunk az egyre népszerűbbé váló táblagépekkel is.

Bár egyértelmű, hogy a 3D és az okostévék mellett a táblagépeké volt a főszerep az idei CES-en, az ezek körüli hírverés jóval kisebb volt. Ennek egyik oka az, hogy egyetlen „hard launch” sem volt, azaz a bemutatott gépek közül egyik nagy sem érkezik meg a boltokba a CES-t követő napokban.

A három magyar szemmel is érdekes modell, amelyet sikerült személyesen is kipróbálnunk a Toshiba Tablet, a BlackBerry PlayBook és a Motorola Xoom voltak. Ebből a Toshiba és a Motorola az Android 3.0-át használja, tehát azt az operációs rendszert, amit a Google kifejezetten a táblagépekre szánt. Kár, hogy még nem készült el vele – ezért is kell várnunk még a Xoomra és a Tabletre.

Ami a kiállításon kipróbált modelleket illeti, a Xoomon ugyan már a 3.0-ás Android futott, de a félkész kezelői felület miatt magát az OS-t kipróbálni nem lehetett, csak az előre feltöltött demók mutatták, hogy milyen lehet majd a termék a valóságban, míg a Toshibánál egyszerűen a 2.2-es Androidot tették fel a gépre, hogy legalább be lehessen kapcsolni. Az utóbbi masináról annyit érdemes még tudnunk, hogy a termékskálában hivatalosan nem a Folio 100 utódáról van szó, az ugyanis nem volt kapható az amerikai piacon, a Tablet itt tehát a Toshiba első táblagépe lesz, amikor majd tavasszal megjelenik.

Ami az európai bevezetést illeti, erről nem tudtunk konkrét információkat szerezni, de remélhetőleg minél hamarabb leváltják majd vele a kissé erőtlen Folio 100-at – a Tablet ugyanis nagyságrendekkel gyorsabb és szebb nála. Ugyanilyen elégedettek voltunk a Motorola Xoommal is, ami titkos favoritunk az igényes összhatás és kivitel miatt.

Hasonlóan jól néz ki a a PlayBook is, ez azonban nem androidos, hanem a RIM által megvásárolt QNX operációs rendszerre épül. A készüléket kipróbáltuk, és ez alapján az OS teljesen rendben van, könnyen és logikusan kezelhető, rengeteg hasznos funkciója van, ugyanakkor a RIM egy sor bosszantó korlátozással bénítja meg táblagépét. Ezek közül az első, hogy csak Wi-Fi adaptere van, mobilnetet legfeljebb úgy használhatunk vele, ha mobiltelefonunkat Wi-Fi hozzáférési pontként állítjuk be. Ez igaz a BlackBerryk esetében is, itt annyi a különbség csak, hogy ezekkel legalább Bluetooth kapcsolaton keresztül lehetőségünk lesz a névjegyek vagy a naptár szinkronizációjára. A RIM munkatársa szerint ez azért előny, mert a vállalati környezetre kihegyezett táblagép így könnyebben illeszthető a céges biztonsági policybe, de mi akkor is zavarónak érezzük a korlátokat.

A fenti három táblagépen kívül megismerkedtünk még az MSI és az ASUS gépeivel is. Az első cégnél kétféle WindPadot láthattunk, az egyiket Android, a másikat Windows 7 operációs rendszerrel, míg a ASUS-nál az Windows 7-et futtató Eee Slate volt a fő attrakció, ez ugyanis már most januárban a boltokba kerülhet. Mint eddig is, a Windows 7 esetében érezhettük, hogy nem táblagépekre optimalizált rendszerről van szó – éppen ezért kíváncsian várjuk a Windows 8-at, amiről Steve Ballmer a CES-t megnyitó előadásában hivatalosan is elárulta, hogy ARM architektúrán is működni fog – ez pedig aligha jelent mást, mint hogy a táblagépek meghódítására szánják. Kérdés persze, hogy lesz-e egyáltalán még esélyük erre, hiszen a Windows 8-nak már most kész kéne lennie, ha azt szeretnék, hogy az Android 3.0-val párhuzamosan indulhasson a versenyben. Ballmeren mindenesetre nem látszott a kétségbeesés – ehelyett inkább bemutatták, hogy a jelenlegi Windows 7 ARM-ra átfordított változatán milyen szépen futnak az Office programok.

Az idei CES táblagépes részének egyértelmű nyertese szerintünk az NVIDIA, hiszen gyakorlatilag minden „komoly” táblagép, sőt, pár bejelentett erősebb telefon (LG 2X és Motorola Atrix) is erre épül, tehát egyelőre a Tegra 2 egyeduralkodó a csúcskategóriában. Hogy ez miként módosul majd a Qualcomm, a Samsung és a Texas Instuments kétmagos processzorainak megjelenésével, azt még nem tudjuk, de remélhetőleg egy hónap múlva, Barcelonában ez is kiderül majd.

Nem szóltunk még a kis távolkeleti cégek standjain feltűnt tabletekről. Ez nem véletlen: a rengeteg, szemmel láthatóan az iPadot másoló táblagép az idei CES-en ugyanúgy jelen volt, mint az elmúlt évben mindegyik kiállításon. A különbség csak az, hogy most már a nagy cégek is elkezdték a tabletek gyártását, így az igazi érdekességek, újdonságok és főleg a megbízható modellek megjelenése náluk várható.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00
Hozzászólások