- 2012. január 14., 21:03
Egy gyors demó erejéig megnéztük, majd ki is próbáltuk a Samsung hang- és gesztusvezérlését.

Egy gyors demó erejéig megnéztük, majd ki is próbáltuk a Samsung hang- és gesztusvezérlését.

A rendszer kifogástalanul működik, azonban angolul is kell hozzá tudni, mert a 24 támogatott nyelvben egyelőre a magyar nincsen benne – viszont a használható nyelvek szép száma reményt ad arra, hogy egy jövőbeli frissítés után ez esetleg megváltozik. Hangvezérlés esetén a tévé menüje a „Hi TV” szavakkal indítható el, ez a kulcs, amint a készülék „meghallja ezt”, felugrik egy menü, amelyből a leggyakoribb funkciók közül lehet választani: csatorna fel és le, csatorna kiválasztása szám alapján, hangerő fel és le, némítás, forrás és kikapcsolás. Az elektronika nem jegyzi meg, hogy ki beszél, tehát otthon jókat lehet majd szórakozni azzal, hogy valaki elindítja a hangvezérlést, valaki más meg gyorsan csatornát vált például. Ha ennél több funkció kell, akkor a „more” szóra további opciók jelennek meg, és akár az okostévé funkciókat akár a böngészőt is elindíthatjuk hangutasítással.

A böngésző és a programok irányítása gesztusokkal már kényelmesebb: a tévé a beépített kamera segítségével a feltartott tenyerünket ismeri fel. Ismét: a téve nem jegyzi meg, hogy ki az, aki irányít, egyetlen „tiszta” jelre van szüksége, ezért, ha egyszerre hárman kalimpálnak, akkor semmit sem fog csinálni. A kézmozdulatokat precízen és gyorsan követi a kurzor a kijelzőn, így gyorsan lehet a weblapokon belül a különféle hivatkozások között ugrálni. A klikkeléshez csak ökölbe kell szorítani a kezünket, görgetéshez pedig „meg kell fogni” a képet és felfelé vagy lefelé tolni.

A kamera nemcsak a gesztusvezérléshez, hanem a felhasználói fiókok közötti váltáshoz is szükséges: a tévé beazonosítja, hogy ki ült le a tévé elé, és az ő beállításait jeleníti meg. Ha többen ülnek le egyszerre, akkor kiválaszthatjuk, hogy kit akarunk beléptetni.

A rendszer további előnye, hogy tartozik hozzá egy körkörösen sugárzó infra jeladó is, ami lehetővé teszi, hogy a szobában található más eszközöket is irányítsunk a hangunk segítségével.

A demó után pár percre mi is kipróbálhattuk a hangfelismerést és gesztusvezérlést, amely a mi parancsainkat is pontosan követte – de azért már várjuk, hogy a tesztlaborban alaposabban is megizzasszuk a rendszert.